Международните турнири на Sportya

Какво е SPORTYA?

Sportya е международна верига турнири от екипа Tenis Partener, Румъния. В продължение на 15 години проектът се развива, за да се превърне в най-голямата любителска мрежа от над 5000 събития и 25000 тенисисти в Източна Европа.

Турнирите

По-голяма част от турнирите се провеждат през уикендите. Всички турнири се организират по нива от 4-то до 8-мо, което гарантира равностойни мачове във всеки етап. Освен трите основни типа – Silver, Gold, Platinum, специални състезателни формати като “One day challenge” разнообразяват календара. Всеки участник има профил, история на участията и ранкинг в БФТ.

Стандартът Sportya

Състезателният дух в турнирите на Sportya е елементът, който отличава веригата. Освен, че са осигурени поне 2 мача на всеки участник, регламентът гарантира:

  • класически формат: 2 тайбрек сета + шампионски тайбрек до 10 точки при сет на сет
  • нови топки и бутилка вода за всеки мач
  • уникални купи, медали и дипломи за победителите

Тенис клубовете, които организират турнири на Sportya, получават пълна логистична подкрепа за рекламата, клубен акаунт в платформата и график за провеждане на мачовете. Турнирният директор осигурява комуникацията с играчите, спазване на часовете на мачовете и въвеждане на резултатите в платформата. При казуси и въпроси, национален координатор помага на директора при вземането на решение.

Най-честата схема на игра е групова фаза, последвана от финална схема с пряка елиминация. Групите се състоят от 3 играча/отбора, като се играе всеки срещу всеки. Класира се първият и най-добрите втори (които допълват финалната схема). За определяне на най-добър втори се сравняват спечелените сетове срещу загубените сетове. Шампионският тайбрек се брои за сет. При равни показатели се сравняват спечелените геймове срещу загубените такива. Тогава шампионският тайбрек се брои за 1 гейм.

В турнирите на Sportya право на игра имат всички навършили 15 години в годината на провеждане на събитието. Обявеното ниво на игра за всяка схема ограничава записването до тенисти със същото ниво или едно ниво по-ниско. Мъже и жени играят заедно.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас