Ръководство за родители на състезаващи се млади тенис играчи

Включва интервюта с някои треньори от световна класа, успешни родители и играчи.

Посвещение
На Оуен, надявам се да продължа да ставам по-добър баща всеки ден…

Съдържание

Глава 1: Истории на ужасите

Глава 2: 10-те заповеди на перфектният тенис родител (ПТР)

Глава 3: Намиране на треньор и създаване на екип за развитие

Глава 4: Поставяне на цели

Глава 5: 10-те най-често срещани грешки на родители и треньори

Глава 6: Интервюта с някои от най-добрите треньори в света

Глава 7: Интервюта с някои успешни тенис родители

Глава 8: Епилог: Писма от деца

Предговор

от Крейг Бойнтън, ATP треньор

Участвах в развитието на тенисисти от всички нива повече от двадесет години. През това време бях свидетел на борбите и успехите между играчи, треньори и техните родители. Днес съм зает да пътувам по света, като тренирам американския професионален играч Джон Иснър. Когато не съм зает с Джон, аз съм директор на академията и туристическия професионален отдел в Saddlebrook Resort.

Използвайки целия си опит, моята цел в Saddlebrook е да помогна за образованието на родителите, както и да помогна за развитието на тенис играта на тяхното дете. Виждал съм родителите да правят основни грешки отново и отново, когато става въпрос за развитието на тениса на децата им – точно тук идва тази книга.

Знам, че съществува необходимост от типа информация, която Матт предлага в тази книга. Това, което харесвам, е, че Матт е изложил прост процес стъпка по стъпка за тенис родителя, който им позволява да получат незабавни отговори на всякакви въпроси, които могат да възникнат по време на израстването. Факт е, че в повечето случаи треньорът вижда детето няколко пъти седмично за час-два. Това означава, че родителите са отговорни да наблюдават какво е най-добро за развитието на тениса на тяхното дете през останалата част от седмицата! За много родители това може да бъде непосилна задача. Информацията, която Матт е предоставил в тази книга, ще ви предпази от предположения  в процеса по израстването за всеки тенис родител.

Нека си го кажем, всеки родител иска да отгледа успешно и щастливо дете. Въпреки че Матт стриктно се занимава с развитието на тениса в тази книга, аз също вярвам, че тази информация надхвърля света на тениса и е за всички области на развитие. Мисля, че всеки родител може да се възползва от тази книга под ръка. Съпругата ми и аз имаме три активни деца и като се има предвид голямото ни участие в тениса, човек би си помислил, че ще отгледаме трима тенисисти, но нямахме такъв късмет. Децата ни участват в други спортове, които ние познаваме малко. Всичко, което знаем, е, че искаме да им помогнем да постигнат какъвто и потенциал да имат в своята дейност. Въпреки че със съпругата ми бяхме спортисти и аз професионално тренирам тенисисти, за да си изкарвам прехраната, ние също се нуждаем от напътствия. Жена ми често ми се обажда, когато съм на път за съвет как да се справя с децата по отношение на тренировка, подготовка, да ги притиска повече или по-малко. Когато я запознах с книгата на Мат, дори тя имаше няколко „ахаааа“ момента.

Така че, както вече споменах, аз обичам абсолютно тази книга и мисля, че ще помогне на тенис родителите да увеличат максимално тенис потенциала на детето си. След като познавам Матт повече от десет години и имах щастието да работя рамо до рамо с него през годините ми в Синсинати, му пожелавам всичко най-добро. Откакто напуснах Синсинати, Матт продължи да създава една от най-успешните юношески програми в страната. Той продължава да ме учудва със своите по-големи и по-добри идеи за разрастване на тенис играта.

Благодарности

Преди всичко бих искал да благодаря на родителите си. Аз съм първото им дете, на мен са се учили да бъдат родители и те са били страхотни модели за подражание през цялото време. Те влияят на много от моите възгледи за треньорството и тенис родителството и бих искал да им кажа „благодаря“.

Бих искал също така да благодаря на сестра ми Джен Дуайър за цялата й работа по проектиране, редактиране и търпение на моите общо взето безсмислени творчески идеи. На жена ми трябва да й благодаря за същото!

И накрая, бих искал да благодаря на двама мои ментори – Брайън Нестър и Крейг Бойнтън. Брайън ми показа какво означава да си тенис професионалист и как да имаш кариера в тази област. Крейг ме научи, че можеш да помогнеш на всеки, ако използваш специалните дарби, които имаш!

Увод

Да бъдеш треньор на състезаващи се млади тенис играчи може да бъде една от най-възнаграждаващите и предизвикателни професии на планетата Земя. Като треньор има толкова много различни начини, по които можете да се обърнете към всяко семейство. Някои търсят наставници и приятели за цял живот, докато други ви разглеждат строго само като спаринг партньор или човек, който да подава топки.

Изводът е, че вие ​​не просто тренирате и взаимодействате с младия играч, вие също прекарвате много време с родителя. След играча, родителят играе най-важната и критична роля в развитието на играча. Родителят ще допринесе за ДНК-то (често пренебрегвано), ще повлияе на възгледа за живота на играча и ще бъде финансово и логистично средство за успеха му.

През годините тренирах много играчи. Имаше стотици колежански спортисти, няколко национални шампиони, няколко професионалисти, студенти от Ivy League и много други. С изобилие от играчи идва огромно разнообразие от родители. Това, което открих, е, че често са необходими повече усилия и време за обучение на родителя, отколкото за обучение на играча!

Глава 1 Истории на ужасите

Открих, че почти всеки родител иска точно същото нещо, което искам и аз: каквото е най-добро за детето! Изкуството е да намериш как да научиш родителя какво означава това в света на тениса.

Повечето треньори и повечето родители искат да учат. Страхотните треньори се основават на образованието по природа и родителите ще направят всичко възможно, за да направят нещата по-добри за детето си. Ето защо написах тази книга. След години на събиране на уроци и бележки, за да помогна на родителите, реших, че би било чудесно да имам наръчник, който да им поднеса, когато за първи път започна да обучавам детето им.

В заключение, играчът е толкова добър, колкото екипът, който има около себе си! Основата на този отбор е родител и треньор!

Тази книга е компилация от мисли, интервюта и истории за успех, за да помогне на всеки родител, треньор и играч да стане по-добър. Въпреки това, преди да стигнем до положителното, нека разгледаме няколко истории, които може да ви изненадат. Удивително е колко лесно хората могат да загубят перспектива и да правят луди неща, когато се опитват да бъдат родители на шампион!

Всички тези истории са базирани на истински събития:

„Mr. Drag Queen”

Всички сме били свидетели на замесения родител отстрани или на балкона на тенис корта. Е, „Mr. Drag Queen” (мъж в женски дрехи) извежда обсебващия тенис родител на съвсем ново ниво.  

“Mr. Drag Queen” гледаше как 13-годишният му син играе мач на регионален турнир. По време на мача той крещеше неща на детето си и изглеждаше много видимо разстроен. Детето му не се справяше много добре и целият негативизъм, коучинг и театралност направиха детето да се справя още по-зле. Всъщност той дори леко плачеше на корта.

Вместо да се отдръпне, таткото упорстваше и опита още малко викове, подсказки и други лудории, за да се опита да участва в мача. Мачът мина ужасно и хлапето се разплака. Таткото изкрещя на детето и двамата излетяха от сградата.

Това не беше първият път, когато таткото действаше по този начин и директорът на турнира искаше да ограничи това поведение. Момчето беше играло няколко турнира в този конкретен клуб, средно около един на месец или нещо такова.

Този модел на поведение на бащата ставаше толкова безразсъден, че директорът на турнира реши да се обади на таткото, за да го уведоми, че не му е позволено да дойде да гледа детето си на следващия турнир.

Излишно е да казвам, че този разговор не беше лесен. Бащата изкрещя на директора на турнира, казвайки: „Не можеш да ми кажеш дали мога или не мога да гледам сина си!“ Имаше и няколко ругатни. В края на краищата на таткото му беше забранено да идва в клуба.

Две седмици по-късно клубът проведе още един турнир и момчето отново участваше. Директорът на турнира беше малко притеснен, че може да има пак конфликт с бащата, но за негова изненада той не го видя по време на нито един от ранните кръгове. Момчето е пътувало с жена, която никога преди не е виждал.

Играчът беше спечелил първите си няколко мача и достигна четвъртфиналите, а директорът на турнира гледаше от балкона горе. Обикновено директорът на турнира обикаляше всички родители и привърженици, за да поговори и поздрави играчите, че са стигнали далеч в турнира. Той стигна до дамата с момчето, което имаше прекалено ангажирания баща, за да се представи и да поздрави момчето, но след като започна да говори с дамата, осъзна, че нещо не е наред. Тя наистина беше най-странната дама, която някога е срещал, но изглеждаше някак позната. Те приключиха разговора и директорът се върна в офиса, за да отпечата някои схеми.

Няколко минути по-късно служителката дотича в офиса и каза: „Побързайте, има родител, който крещи на детето си от балкона!“ Той изтича да види дамата да крещи на детето си. С недоверие той изтича да спре дамата, крещейки: „Госпожо! госпожо! Не можете да говорите с вашия играч по този начин! Госпожо!” Дамата веднага се втренчи в него и точно в този момент това удари Директора. Беше същият татко, облечен в женски дрехи!

Таткото беше сложил перука, за да се прикрие, за да може да гледа мача! Директорът беше шокиран! Той казал на мъжа да си тръгне, но родителят отказал, така че директорът на турнира заплашил, че ще извика ченгетата и мъжът избягал от сградата, държейки перуката в ръка!

“Дъщеря ви е дебела

Като директор на турнири в продължение на много години, виждате всякакви луди неща. Тази история се случи на един от нашите най-престижни и високо ниво турнири за деца до 14 години. Във всеки турнир обикновено има един или двама играчи, които имат лоша репутация – лъжат в отсъжданията, липса на феърплей, лошо отношение и т.н. Като директор на турнира, вие винаги се надявате на най-доброто, но се подготвяте за най-лошото. След като чуете за репутацията на играч, обичайно е да уведомите длъжностното лице да бъде с повишено внимание относно въпросния играч.

На този конкретен турнир имахме в схемата 2 или 3 играчи с лоша репутация. Някои родители и играчи ме помолиха да гледам едно особено буйно момиче. Знаейки, че често репутацията на играча може да бъде по-лоша от реалното им поведение, се съгласих да я държа под око.

С напредването на турнира от 64 играчи до четвъртфиналите, бях гледал това момиче няколко пъти. Въпреки че беше пламенна, тя не показа лошо поведение.

На четвъртфиналите тя играеше с момиче от родния си град. Момичето, с което играеше, не я беше побеждавало скоро, но се очакваше да бъде оспорван мач.

След спорно отсъждане за аут при 5:5 в първия сет, нейното спортменство отлетя светкавично през прозореца. „Това аут ли беше? Какво! Ти си кучка!” Реферът чу избухване, но не беше 100% сигурен какво каза тя, затова даде неофициално предупреждение на настървения играч.

След загубата на първия сет отношението й се влоши. При смяната въпросното момиче започна да се подиграва на другата тенисистка. Атакуваното момиче извика длъжностното лице и каза, че я „наричат ​​дебела, мързелива и други епитети“. Служителят реши да остане на този корт до края на мача, тъй като обстановката се нажежаваше.

Въпреки че беше емоционално разстроена, по-симпатичната тенисистка започна да взема предимство в резултата. Лудориите на ядосания играч започнаха да ескалират, докато тя мърмореше под носа си обидни думи като демонстрация на лошо спортсменство. Тя обаче говореше така, че служителят да не може да я чуе.

След като падаше с 1-4, тя отново избухна, като хвърли ракетата си и счупи рамката. Служителят отсъди наказателна точка. Играчът изкоментира това с: „Не мога да повярвам, че губя от дебела кучка!“ Служителят веднага отсъди наказателен гейм. Знаейки, че мачът е загубен при 1-5 и сет пасив, играчът завърши с: „Вярно е, трябва да тръгнеш да тренираш и да спреш да ядеш понички!“ Тя изкрещя това с пълно гърло. Служителят каза „гейм, сет и мач!”

Въпреки че по-възпитаното момиче беше обляно в сълзи, тя все пак дойде до мрежата, за да се ръкува, но съперничката й не пожела и тя излезе от корта. Майките на момичетата гледаха как се развива ситуацията и бяха много емоционални за случващото се. Момичето с лошо поведение излезе първо от корта и пъхтеше, мърморейки още негативни коментари за момичето, което спечели. Тя и майка й тъкмо щяха да излязат от клуба, когато майката на спечелилия играч се изправи срещу тях:

“Ти си добър играч, но ми се иска да имаш по-уважително отношение на корта. Наистина нарани чувствата на дъщеря ми.” Губещият играч се присмя и се отдалечи, докато майките влязоха в разгорещена размяна на реплики. Печелившото момиче излезе от корта, за да види как родителите се карат.

След няколко разменени коментара, майката на губещия играч завърши с: “Дъщеря ми е права, дъщеря ти е дебела! Вижте я, тя трябва да тренира!”

Излишно е да казвам, че след като чух суматохата отидох, за да изведа майката и дъщерята от сградата. Тя беше отстранена от USTA за една година.

„Най-лудият“

Тази история е черешката на тортата. Може да сте чували или чели за нея, но е твърде внушителна, за да пропусна да я спомена.

Според множество новинарски издания, тенис родител в Париж беше осъден за упояване на противниците на детето му, което потенциално е довело до смъртта на 25-годишен учител.

Родителят е бил арестуван за прилагане на лекарството против тревожност “Теместа” на поне трима от опонентите на детето му по време на регионални турнири. Обвиненията включват слагане на антидепресанти във бутилките с вода на съперниците. На въпроса защо го е направил, родителят казал, че иска детето му да спечели на всяка цена. От множеството играчи, които е засегнал, един играч е хоспитализиран за два дни, а други се разболяват.

Друг играч, докато шофира до вкъщи след мач миналия месец, умря при катастрофа, след като заспа зад волана на колата си. Играчът напуснал мача, казвайки, че е твърде уморен, за да продължи. Следи от Теместа бяха открити в кръвта му.

Като родители всички искаме децата ни да се справят добре. В тениса това означава да имаш добро отношение, да се състезаваш и да побеждаваш. Някои родители ще направят всичко необходимо, за да спечели детето им. Този родител наистина донесе това твърдение до най-крайното ниво, вероятно убивайки противника на детето си.

Глава 2 Десетте заповеди на перфектния тенис родител (ПТР)

След като прочетете тези истории на ужасите, вероятно се чувствате сякаш сте страхотен тенис родител! Вероятно сте. Само това, че сте избрали да прочетете тази книга и продължите да се образовате по темата, означава, че трябва да сте страхотни!

През годините разработихме 10-те заповеди на перфектния тенис родител. Надявам се, че тези заповеди ще ви помогнат да ви насочим по пътя към перфектното тенис родителство!

Перфектният тенис родител (ПТР)

Перфектният тенис родител е родител, който разбира, че тенисът е превозното средство, което е избрано да научи детето си на ценни житейски уроци.

10-те заповеди на перфектният тенис родител (ПТР)

1. Перфектният тенис родител разбира и вярва в процеса.
Те вярват, че тенисът ще научи на житейски умения играчите и ще им даде положителна социална среда и активност. Родител, ориентиран към процеса, не търси резултат от всеки прекаран час или похарчен лев за час с професионалист. Те не търсят незабавна възвръщаемост от всеки урок и час на корта. Този родител разбира, че с течение на времето нещата ще проработят, стига доверието и подкрепата да се влагат в треньора и играча.

2. Перфектният тенис родител знае ролята си. В повечето взаимоотношения играч/треньор/родител това означава да подкрепяте играча и да бъдете много премерени в усилията, енергията и отношението си. Това също означава комуникация с треньора (не играча) и помощ при планирането по указание на треньора.

Обикновено родителят трябва да ограничи разговорите за тенис колкото е възможно повече. Родител, който твърде много приказва с играча, е изложен на риск несъзнателно да окаже натиск върху играча и да размие ролята между родител и треньор. Виждал съм някои много добре осведомени родители относно тениса умишлено да ограничават разговора за тенис с играча, само за да помогнат за запазването на връзката родител-дете.

3. Перфектният тенис родител НИКОГА не говори за пари с играча. Добре е да се обсъждат жертвите, направени, за да се даде възможност на играча да има тези възможности. Но когато играчът мисли за представянето си като инвестиция, която се нуждае от възвръщаемост, се създава ненужен натиск. Децата не са глупави и разбират, че тенисът струва пари, но нашата работа като родител и треньор е да научим концепцията, че всичко е свързано с пътуването и научените уроци, а не с резултатите за всеки похарчен лев.

4. Перфектният тенис родител окуражава и насърчава независимостта. Страхотни примери за това са оставянето на играча да организира тренировките си, като се занимава директно с треньора и да поеме отговорност за своя тенис. Тази заповед може да бъде номер 1. Големите играчи се справят страхотно с решаването на проблеми. За да се справяте страхотно с трудностите, трябва да сте с независимо мислене. Великите тенис родители и треньори трябва да насърчават този манталитет.

5. Перфектният тенис родител не гледа мачове по силно ангажиран начин.

Това правило се отнася обратно към независимостта на #4. Перфектните тенис родители трябва да гледат мачовете по малко заинтересован, но неангажиран начин. Те не трябва да показват много емоции и да се вълнуват за всяка точка. Това продължава да показва на играча, че сте там като подкрепящ родител, но в крайна сметка всичко зависи от играча. Също така напомня на играча, че вашата подкрепа не се основава на това дали той или тя печели или губи.

6. Перфектният тенис родител организира редовни срещи, за да прегледа напредъка с треньора. Добро правило за нас е, че се срещаме с родителите преди началото на всеки сезон на закрито, за да преразгледаме позицията на играча, неговия или нейния план за развитие и цели за предстоящата година.

Тези срещи могат да бъдат по-често или по-рядко в зависимост от целите, поставени от играча и посоката на треньора. Между срещите, интернет съобщенията (viber, messenger и т.н.) са чудесен начин за съобщаване на по-краткосрочни цели, наблюдения на турнири и т.н. Тъй като повечето треньори са на корта много часове, съобщенията са най-добрият начин за комуникация.

7. Перфектният тенис родител разбира, че не е нужно да създаваме отново колелото.

Този проблем често възниква, когато родителят е играл малко тенис. Въпреки че може да са били страхотни играчи, това не означава, че са развивали млади състезатели. Измислянето на сложно обучение, насочено от родителите, вероятно не е най-добрият начин за подход към развитието на младите хора. Предложете го на треньора, който е изпращал деца да играят колежански тенис много пъти.

Няма само един начин за развитие на тенисист. Творческите идеи като родител са страхотни. Моето предложение би било да споделяте тези идеи с треньора, преди да вземете решение. Не стигайте до заключение, без да се консултирате с треньора.

8. Перфектният тенис родител е реалист.

Той разбира, че различните деца имат различни цели. Някои деца може да имат шанс да играят професионално, но това е много малко вероятно. Попитайте професионалиста какво смята, че е реалистично възможно за вашия играч.

Повечето родители познават децата си много по-добре от треньора. Това е мястото, където родителят наистина може да помогне да ръководи процеса. Родителят наистина може да помогне да съобщи колко далеч смятат, че детето им наистина иска да стигне с тениса.

9. Перфектният тенис родител осъзнава, че конкретните цели изискват специално обучение.

Имаше родители в миналото, които искаха детето им да играе колежански тенис, но детето не искаше и щеше да играе само 1 до 2 пъти седмично. Вашите цели диктуват как трябва да тренира като играч.

10. Перфектният тенис родител обръща много голямо внимание на графика.

Може би най-честата грешка на родителите е да утежняват графика на децата в ранна възраст. Слушайте треньора си за ограничаване на мачовете, когато детето е малко. Имайте задължителни почивни дни. Направете играта на тенис да бъде награда, а не нещо, което той или тя трябва да прави всеки ден.

Като цяло децата трябва да играят около 1-2 турнира на месец. Има много малко случаи, когато 30 или повече турнира за една година са правилната игра за развиващи се играчи.

Глава 3 Намиране на треньор и създаване на екип за развитие

Добре, вие сте готови да бъдете перфектния тенис родител. Сега е време да намерим треньора. Има много области, които трябва да се съгласуват, за да помогнат на детето ви да достигне възможно най-близо до пълния си потенциал. Треньорът трябва да може да ръководи развитието (и да събира правилния екип) във всички тези области.

По принцип страхотните треньори правят много повече от часовете, прекарани с детето ви на корта. Те ви водят през процеса за развитие на младежа като истински ментор по пътя. Потърсете треньор, който може и ще ви помогне във всички тези области:

1. Поставяне на цели.

2. Разбиране на психологията на вашия играч.

3. Тенис насоки за родители.

4. Планиране и периодизация.

5. Физическо развитие.

6. Изграждане на технически умения.

7. Развитие като състезател.

8. Процесът за приемане в колеж.

Направете проучване, за да намерите треньор, който ще отговаря на всички тези изисквания. Попитайте треньора за осемте области по-горе и говорете с него подробно. Някои допълнителни въпроси, които да зададете в интервюто с треньор, включват:

1. Каква е вашата треньорска философия?

2. На какъв тип деца преподавате?

3. Колко деца развихте с поставени цели като на моето дете?

4. Каква е ролята на родителя във вашата система?

5. Правите ли писмени планове за развитие?

6. Какво мислите за съревнованието срещу развитието?

7. Как помагате с процеса за приемане в колеж?

Колкото и опитен да е треньорът, родителят винаги е еднакво или по-важен за развитието на младия тенисист. Заедно те помагат за формиране на екипа за развитие, който ще помогне за задвижването на играча.

Триъгълник за развитие на отбора

Играч

Треньор – Родител


Под крилото на Родителя идват уроци за характер, отношение, подготовка, спортсменство, работна етика и други житейски качества. Значението на този стълб не трябва да бъде подценявано, защото в крайна сметка именно тези характеристики правят страхотен играч и човек.

Треньорът представлява тенис треньора, обучаващите специалисти и всички други хора, които помагат да направите вашето дете по-добро. Това може да включва и психолози и/или диетолози. Надяваме се, че тенис треньорът е готов да помогне за координирането на всички тези движещи се части на тренировката. Освен това много страхотни треньори ще използват екип от тенис специалисти, за да помогнат в развитието. Това, което обикновено работи добре, е един от треньорите да бъде лидер по развитие, който да ръководи процеса, а другите треньори да допълват под ръководството на лидера.

Играчът умишлено е на върха на пирамидата, защото в крайна сметка тяхното развитие зависи от него. Родителят и треньорът са там, за да подкрепят, но да бъдеш страхотен е възможно само с вътрешно мотивиран индивид.

Създайте екип за развитие с ключови участници и добре дефинирани роли и вашият играч ще върви по пътя към успеха!

Глава 4 Поставяне на цели

След като създадете екипа си, седнете с вашия лидер, отговарящ за развитието на вашето дете, както и със самото дете и обсъдете някои цели с тях. Както е споменато в Десетте заповеди на тенис родителството, различните цели изискват различни видове обучение.

Най-доброто време за поставяне на цели е, когато лидерът по развитие познава играта му, личността му и тенденциите при вашето дете. След това лидерът ще може да организира план за развитие.

План за развитие – работен документ, съставен от лидера по развитие, за да постави цели и да прегледа напредъка на играча. Обикновено се преглежда и променя поне веднъж годишно, често и няколко пъти годишно.

Планът за развитие включва контролен списък с елементи, които да ръководят посоката на развитието на играча:

1. Текуща оценка – Оценка на детето, възрастта и текущото състояние на играта му.

2. Роли на екипа за развитие – Определете ролята в екипа: кой е лидерът по развитие? За какво отговаря всеки родител, треньор и играч?

3. Дългосрочна визия – Дайте в перспектива картина на това, което е възможно за визията на играча.

4. Техническа оценка – Разбивка на играта на играча (по елементи) на хартия.

5. Стратегическа оценка – Дискусия за коефициента на интелигентност на играча в тениса и как това е свързано с моделите на игра, както и личния му стил.

6. Физически анализ – Оценка на физическите силни и слаби страни на играча. Също така използвайте този раздел, за да изложите фитнес план.

7. Психологически анализ – Резюме на психическото състояние на играча, силните и слабите страни.

8. Два основни приоритета за подобрение – Харесваме този раздел, защото дава спешност на двете най-важни области, за да не се изгубят в обемността на плана.

9. Краткосрочни и дългосрочни цели за крайни резултати – Целите за крайни резултати са цели, които са ориентирани към резултата. Те не са изцяло под контрола на играча, но са важни, защото са добри индикатори и много осезаеми показатели.

10. краткосрочни и дългосрочни цели за представяне – Целите за представяне са най-важните цели в очите на повечето треньори. Те са специфични и измерими елементи, които играчът контролира със собственото си представяне.

11. Съображения за планиране – В този раздел изложете някои мисли относно планирането на турнирите и периодизацията на тренировките. Те трябва да са от значение за проекта, върху които работят треньорът и играчът.

По-долу е даден пример за ВИСОКОЕФЕКТИВЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ
Име на играча: Мишел Смит
Възраст/Дата на раждане: 10 год./октомври
Дата: 30 юли 2011 г.
Въведение: 

Мишел е добре дошло допълнение към нашето семейство. За краткото си време тук тя се превърна в една от любимките ни, със своята страст, желание, трудолюбие и личност. Тя постигна огромен технически, стратегически и умствен напредък за кратко време. Тя ще трябва да продължи тази бърза прогресия, за да реализира напълно своя потенциал.

Роли на екипа за развитие: 

(За какво всеки от нас трябва да отговаря, за да помогне на Мишел да постигне целите си)

Мишел: Мишел трябва да насочва страстта и енергията си в положителна посока. Тя трябва да направи това, като използва първо мозъка си и на второ място емоциите. Тя е много умна и трябва да използва интелигентността си, за да разсъждава върху трудностите по време на тренировки и състезания, вместо да става емоционална в тези моменти. Мишел трябва да има отворен ум и да осъзнае, че да бъдеш шампион означава да ставаш по-добър всеки ден на корта, да продължи да работи върху играта си, за да има страхотни турнири за деца до 12 год., особено на национално ниво.

Следващата година на първо място трябва да бъде развитието, а на второ да са резултатите. Всеки момент на корта, включително турнирите, трябва да е свързан с учене, вместо с побеждаване. С този подход тя ще продължи да се развива много добре в по-големите възрастови групи.

Мама/татко: Хедър (мама) също ще се опита да извади емоцията от победите и загубите. Тя трябва да направи загубата и лошата игра не толкова голяма работа. Да бъдеш с майка си винаги трябва да е безопасно място, освен ако усилията или отношението на Мишел не са изложени на риск.

Матт: Матт ще ръководи развитието на Мишел, като я координира на корта и извън него. Ще имаме и Брайън, другият й високопрофилиран треньор, както и фитнес треньора, които са силно ангажирани като екипни играчи в това развитие.

Преглед на играта и дългосрочна визия:

Мишел беше много добър играч във възрастовата група до 10 год. Тя ще продължи да бъде успешна въз основа на своята конкурентоспособност, атлетизъм и страст. Уверен съм, че таванът й е много висок, но трябва да вярваме в процеса и дори да не мислим за резултати поне две години. Те ще дойдат! 

Техническа оценка:

1-ви сервисИмаме работа за вършене тук. Тя дойде в нашата програма без континентален хват, така че бавно го изграждахме. Тя се подобрява в това, така че сега работим по суинга. Бихме искали тя да вкара последователно три първи сервиса.

2-ри сервис: Оправянето на хвата ще помогне значително и на втория й сервис. Можем да продължим да изграждаме уверен и агресивен кик-сервис. Ще обсъдим също стратегията и използването на различни видове втори сервис. Бихме искали тя самостоятелно да бие сервиси около 3 пъти седмично за 15 или 20 минути.

Ретур на 1-ви сервисТя е готова за форхенд ретур. Сега трябва да реализира плана за точката и как да диктува това с ретура си.

Ретур на 2-ри сервис: Тя ще трябва да работи върху спечелването на точката чрез форхенд, за да го направи огромно оръжие. Това ще бъде много важно при момичетата на 12 години.

Форхенд: Мишел е развила много силен форхенд и има хубава основа. Ще става по-добре, ако натоварва краката си по подходящ начин. Тя трябва да продължи да стига бързо до топката, за да може да я удари на височината на нейния отскок.

Бекхенд: Мишел изчисти бекхенда си доста добре, като се справи с хвата си и премина към континентален. Тя трябва да контролира връщането си чрез правилно натоварване, за да държи лицето на ракетата затворено. Слайс бекхенд: Тя удря добре своя слайс, но го удря твърде често.

Искаме тя да удря повече лифтиран бекхенд, но все пак искаме да продължим да развиваме и тази част.

Преход/Игра на мрежата:

Атака след плитка топка: Мишел може да го прави, но трябва да я накараме да разпознае кога да предприеме това и кога да влиза в разиграване. Това ще й даде по-ясен план за точката.

Волета: Мишел е много способна на мрежата, така че искаме да продължим да развиваме нейната игра там. Както при всеки млад играч ние трябва да внимаваме това да не води до безразсъдство. Една от ключовите й области ще бъде в развитието на стил и търпение.

Смаш: Континенталният хват отново е нов за нея. Както при повечето малки деца, нека да поставим стъпалата правилно и да пренесе тежестта на левия крак, когато е възможно.

Стратегическа и тактическа оценка: 

Мишел има страхотна основа за всички видове кортове. Тя може да играе много видове удари и използва добре това разнообразие.

Искаме да направим Мишел по-фокусирана и търпелива в разиграването. Изграждането на точки около форхенда и търпението са ключови идеи. В момента тя удря здраво топката, като се опитва да спечели със сила. Срещу добри играчи в по-големите възрастови групи точките трябва да се развиват, защото играчите не могат просто да бъдат смачкани. Търпението и планът в играта са ключът.

Тъй като Мишел развива сервиса и ретура, това трябва да й даде малко повече яснота при структурирането на точките.

Трябва да се съсредоточим върху целите за представяне и това, което тя може да контролира. Целите включващи нейното положително отношение трябва да бъдат включени в това развитие. Трябва да наблюдаваме и да аплодираме състезателните цели, подготовката, високото спортно майсторство, упоритата работа и т.н.

Това е екипен подход с мен, Браян и треньора й Хедър. Убеден съм, че тя ще продължи да се развива по страхотен начин.

Физическо развитие:

Трябва да балансираме увеличаването на силата и гъвкавостта на Мишел с младата й възраст. Гъвкавостта е много важна за повишена производителност (особено когато е млада), така че тя трябва да добави малко стречинг вечерта и в натоварените дни. Трябва да видим голямо подобрение в нейните силови тренировки и изграждане на атлетични умения, тъй като те ще бъдат увеличени през есента. Физиотерапевтът ще я води в тези области. Тъй като получава повече насоки във фитнеса, това трябва да й помогне да премахне болките си (коляно, лакът).

Емоционално/психологическо развитие:

Мишел постигна големи крачки в тази област за много кратко време. Колкото и пламенният й нрав да е негативна черта, всъщност мисля, че в крайна сметка ще бъде огромен плюс. Тя е много състезателна натура и сега трябва да насочим тази страст към положителни идеи, а не само към победи!

В две основни области е необходимо подобрение.

Първи приоритет: Ментална и стратегическа яснота и търпение. Мишел много добре удря топката и е добър състезател. Преди шест месеца тя добре удряше топката и беше лош състезател.

След шест месеца бих искал тя отлично да удря топката и да е отличен състезател. Ще направим това, като продължим да повишаваме нейното търпение към неблагоприятни ситуации и като изградим яснота в нейния стил на игра.

Приоритет две: Сервисът и ретурът стават фактор Сервисът и ретурът са твърде неутрални за нея в този момент. Тя трябва да ги превърне в положителен фактор, като завърши новата техника на сервиране и да практикува сегмента на ретура.

Поставяне на цели:

Изпълнение/цели на процеса на развитие

6 месеца:

• Да се изгради ясен стил на игра с всички нюанси.

• Форхендът е абсолютна бомба. За турнирен график, ние искаме да наложим Мишел като играч от 12-годишните възможно най-бързо. Ще започнем с регионалните до 12 г., за да увеличим нейните точки за класиране. След като влезе в топ 100 в региона, ще играем на определени турнири през есента и зимата, за да придобие опит при 12-годишните. Ще направим това само за опит, без реални изисквания за резултати.

• Всички големи технически промени/допълнения са разгледани.

Една година:

• Сервисът и форхендът да са опасни оръжия.

• Стилът на практика да е на най-високо национално ниво.

• Търпението да е по-високо от всеки връстник.

Както можете да видите, планът за развитие може да бъде много подробна оценка. Той може да бъде спойката, която държи заедно играч, екипа за развитие и техните колективни цели.

Цели за класиране:

6 месеца: Топ 100 момичета до 12 години на регионално ниво.

1 година: Топ 20 момичета до 12 години на регионално ниво

2 години: Топ 20 момичета до 12 години на национално ниво

График:

Предстои ни есента и промяна в графика. Надяваме се, че ще осъществим идеята за академията, което ще означава увеличено време на корта за Мишел. Трябва да има поне два индивидуални часа седмично, главно с Матт засега и някои с Брайън. Освен това трябва да има час седмично с физиотерапевта.

Глава 5 10-те най-често срещани грешки на тенис родителя

В предишните глави прегледахме някои от основите и сега имаме страхотна работна среда. С екип за развитие и план, ние сме на път да създадем много положителна атмосфера за развитие на вашето дете.

Има някои често срещани капани, в които попадат родителите, които далеч не са толкова скандални, колкото историите на ужасите в началото на книгата. Въпреки това решихме, че ще си струва да оформим някои от тези лесни за коригиране поведения. Създадохме акроним за родителя, който прави тези често срещани грешки… „DON’T PARENT“ (лош родител).

Избягвайте тези често срещани грешки и сте на път да станете Перфектен тенис родител, а не лош родител („DON’T PARENT“)!

Dependency – зависимост. Родителите не трябва насърчават зависимост в играча. Големите играчи са независими! Това трябва да е едно от основните правила на родителите и треньорите. Правете неща, за да насърчите независимостта и играчът ще процъфтява със своята подготовка, вземане на решения и владеенето на своя тенис.

Over involvement – прекомерно въвличане. Подобно на първата грешка, това са родители, които правят преживяването твърде важно за тях. Класически грешки са подсказването от балкона, показването на огромни реакции от трибуните или търсенето на резултати всеки път, когато играчът стъпи на корта. Друг термин за този родител е „Родител с хеликоптер“, като родител, който кръжи над детето си.

Neglecting the schedule – пренебрегване на графика. Една от най-важните области, с които родителят трябва да помогне на играча, е графикът. Харесва ви или не, постигането на крайните цели пряко корелира с резултатите (победи и загуби). Играта на правилните турнири, така че играчът да може да впечатли треньорите в колежа, е област, която родителите трябва да поемат с помощта на треньора.

Talking too much – твърде много говорене. Един от най-лошите навици, които можете да придобиете, е да говорите на ухото на детето си за неговия или нейния тенис. Примерите включват прекалено анализиране на извършената работа след тренировка или даване на двадесет минутен обзор веднага след мача. Нека треньорът да работи с играча в тези области. Вашата обратна връзка е необходима, но през повечето време е по-добре тя да бъде предадена директно на треньора, за да може той или тя да помогне за предаването на съобщението на детето.

Play better kids – „играйте с по-добри деца“, „играйте агресивно“ или „играй навътре в корта“. Това са някои от най-честите грешки на родителите. Отново, тези неправилни думи се случват, когато родителят се опитва да го учи на тенис, вместо да бъде родител на детето си.

Добре е детето ви да играе с по-добри деца, но то трябва да играе и с равни и по-лоши играчи. Изследванията показват, че децата се развиват по-добре, когато има комбинация от различни съперници. (т.е. да не играе само с по-добри).

„Играйте агресивно“ може да означава милиони неща и е опасен съвет само поради тази причина. Но също така насърчава децата да преиграват, което може да противоречи на това, на което треньорът учи играча.

„Играй навътре в корта“ е любимото ми погрешно схващане. Дори при най-високите нива на игра, правенето на 50% от ударите, докато са навътре пред основната линия, е твърде много за всеки играч.

Обобщението на тази точка е да позволите на треньора да тренира, а вие да се грижите за родителството!

Assuming the player knows your intentions – предполагате, че играчът знае вашите намерения. Дори и да сте страхотен родител, който не създава натиск и който вижда голямата картина, понякога играчът може да почувства нежелано напрежение. Винаги е важно да не наблягате прекалено много на очакванията си. Да се ​​надяваме, че те нямат много общо с резултатите и всичко, свързано с отношението, усилията и други качества, които играчът може да контролира. Комуникирайте тези идеали с играча редовно.

Reinventing the wheel – преоткриване на колелото. Ако играчът е талантлив и страстен, тогава е вероятно да има възможност да играе в колеж и след това. Предайте детето си в ръцете на страхотен треньор и се въздържайте от организиране на сложен план, ръководен от родител. Попитайте вашия треньор за целите на вашето дете в колежа.

Expecting return on investment – очакване възвръщаемост на инвестицията. Изключително важно е детето да не възприема, че трябва да има възвръщаемост на вашата инвестиция на пари или време. Това е важно, когато пътувате по турнири, уроци, тренировки и т.н. Играчите трябва да уважават инвестициите, които правите, но е работа на родителите да омаловажават значението на това.

Натискът за резултати създава натиск. Децата могат да усетят това по време на тренировките и мачовете. Този натиск прави тениса скучен, кара детето да играе по-зле и добавя напрежение.

Nitpicking the Pro – заяждайки се с професионалистите. Една от най-големите ни неприятности е, когато родител държа сметка колко струва час игра, пет минути по-къса тренировка или други дребни неща. В голямата картина на нещата, развитието на класен играч не е едночасов проект. Добрият треньор не цепи минутата на две, когато говори с вас като родител в 22 часа или гледайки турнирен мач на детето ви и т.н. Точно както добрият треньор не издребнява по време на тези ситуации, ние очакваме да не го правите и вие.

Talking in 3rd person – говорейки в 3-то лице. Това е смешно, което виждаме да правят много родители. Треньор: „Как беше Джони днес?“ Родител: „Справихме се добре. Спечелихме със 7-5 в третия. Сервирахме добре.” Очевидно е, че родителят смята, че е много добре, когато той или тя говори за мача в 3-то лице.

Перфектен тенис родител… А не лош родител („DON’T PARENT“)

На следващия турнир на вашето дете е много вероятно да видите някои от тези поведения “лош родител” („DON’T PARENT“)! Всички ние сме имали такова поведение преди. Ключът е да имате съзнание, че тези неща могат да повлияят негативно на вашето дете. Само тогава можем да дадем всичко от себе си, за да бъдем перфектни тенис родители!

Глава 6 Интервюта с някои от най-добрите треньори в света

Вместо да прочетете само моя коментар по темата, реших, че ще е полезно да чуете и някои страхотни треньори, родители и деца. Събрах няколко невероятни тенис умове, за да споделят мнението си за това какво означава да си перфектен тенис родител.

Този раздел съдържа интервюта с някои от най-добрите треньори в света. Заедно те са били треньори или са играли в десетки финали на турнири от Големия шлем, развили са хиляди колежански атлети и са работили с няколко играчи номер едно в света. В края на главата ще подчертая няколко общи теми, които тези треньори имаха, когато отговаряха на пет въпроса.

Интервю с “Перфектния тенис родител”

Интервю с Крейг Бойнтън

Крейг е треньор на Джон Иснър, настоящ играч от топ 10 на ATP. Крейг също беше пътуващ треньор на бивш номер 1 Джим Къриър. Като директор на световно признатата академия на Saddlebrook Resort, той е обучавал много високоранкирани млади играчи. Крейг има над 30 години опит като треньор на играчи от високо ниво. Той седна с ПТР, за да ни даде своята гледна точка и ценна информация.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Крейг: Перфектният тенис родител е този, който позволява на треньора да си върши работата, като същевременно подкрепя плана, който треньорът е измислил за детето. Родител е този, който участва в по-големия план, но подкрепя треньора ежедневно. Освен това Перфектният тенис родител помага на детето да се справи с трудностите.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Крейг: Имам два. Единият е, че става въпрос за детето, а не за родителя. Втория е да се развие щастливо успешно дете. Това може или не може да стане чрез спорта тенис.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Крейг: Виждал съм много родители да се увличат твърде много в краткосрочен план. Може би се фокусират върху лоша практика, лош мач или лоши няколко месеца. Много пъти трябва да се върнете назад, за да продължите напред. Виждал съм също така, че твърде много родители се грижат за своя успех, а не за този на детето.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Крейг: Стойте достатъчно далеч, за да позволите на треньора да си свърши работата, но достатъчно близо, за да докоснете основата тук и там. Родителят е влияние №1 в живота на детето и добрите треньори знаят това. Добре е и е за предпочитане родителят периодично да се свързва с треньора.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Крейг: Като правило, ако имате дете, което ще бъде отличник в този спорт, направете колежа част от плана. Колежът трябва да присъства в картината, особено за момчетата. Винаги можете да промените този план на професионално ниво, ако стигнете до този момент. Това дори става все по-вярно за момичетата, тъй като средната възраст на топ жените в тура нараства.

Интервю с Хосе Хигерас

Хигерас се присъедини към USTA през 2008 г., след като беше нает от Патрик Макенроу да наблюдава всички треньорски усилия на Player Development. Хигерас е работил с редица от най-добрите играчи в света, както минали, така и настоящи, включително Пийт Сампрас, Джим Къриър, Роджър Федерер, Дженифър Каприати и Мери Джо Фернандес. Той беше и треньор на Майкъл Ченг, когато Ченг спечели Откритото първенство на Франция на 17-годишна възраст.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Хосе: 3 неща: 1. Не се опитва да заеме мястото на треньора. 2. Човек, който знае какво се случва с треньора и играча и прави всичко възможно да бъде информиран. 3. Може би най-важното е родителят да е подкрепящ и емоционално позитивен към детето извън корта.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Хосе: Средната възраст на професионалистите става все по-голяма. Уверете се, че сте намерили страхотен УЧИТЕЛ (може да бъде различен от треньор), който може да научи детето как да играе и да му помогне да възпита любовта към играта. Поставете фокус върху представянето много по-късно след това.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Хосе: 1. Оказване на натиск върху едно дете да се представя добре в много ранна възраст. Детето е малко и трябва да се наслаждава на играта и да се учи как да играе правилно. 2. Самообучение. По някаква причина родителите смятат, че тенисът е единственото място, където могат да кажат на експерта какво да прави. Те не правят това с лекарят или с други експерти.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Хосе: Как общуват играчът и треньорът и как общуват родителите и треньорът са много важно нещо. Това е ключът към успеха на целия проект и трябва да бъде изложено в началото.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Хосе: Като цяло не говорете как да станат професионалисти, защото много деца са толкова далеч от това. Колежът е страхотно място за 99,9% от добрите състезатели. Това е страхотно място към което да се целите. Глупаво е да се стремите към професионализма, когато са твърде малки (под 10), защото децата съзряват по различно време и никога не знаете какво ще получите. Може да мечтаете много за това, но не прилагайте натиск.

Интервю с Рик Мачи

Рик е просто един от най-добрите, ако не и най-добрият развиващ млади таланти в света. Той е седемкратен треньор на годината от Професионалната тенис асоциация на САЩ (USPTA). По-впечатляващо е, че той е работил с изобилие от професионални играчи, които са започнали в неговата програма от ранна възраст, включително пет играчи, достигнали номер 1 в света (Анди Родик, Винъс Уилямс, Серена Уилямс, Мария Шарапова и Дженифър Каприати).

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Рик: Много често… грешка номер едно е да бъдеш концентриран върху настоящето и да не осъзнаваш, че това е маратон, а не спринт.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Рик: Образовайте родителите. Говорете често с тях и се опитайте да ги научите. Не забравяйте, че те също се нуждаят от обучение!

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Рик: Човек, който подкрепя и разбира, че това е дългосрочен процес – пътуване. Това е развитие на младеж, а не крайна дестинация за младежи. Перфектният родител разбира, че величието трябва да идва от детето. Те трябва да настояват за упорит труд, стремеж и мотивация на детето да бъде най-доброто, което може да бъде. Това е целта. Но това е хлъзгав наклон, защото родителят трябва да знае кога да настоява и кога да отстъпва. В края на деня перфектният родител знае, че при победа или загуба, той е родител и детето трябва да чувства и знае това.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Рик: Основен съвет… помогнете на детето да повярва. Да вярваш е магия!

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Рик: Целите са ключови. Стремете се към професионалистите, но компромисът винаги е колежа. Стремете се към работна етика от световна класа, страхотно отношение и никакви извинения. Всички треньори от колежите биха искали такъв тип играч.

Интервю с Тод Мартин

Тод има успех в тениса на всички нива. Като играч той беше класиран до #4 на ATP и беше два пъти финалист от Големия шлем. Като треньор е тренирал много високо ранкирани юноши и професионалисти, най-вече Марди Фиш и ATP #1 Новак Джокович. Тод все още е силно ангажиран със спорта по различни начини и можете да го намерите на www.ToddMartintennis.com

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Тод: Перфектният тенис родител е подкрепящ родител, който взема решения въз основа на това, което е най-добро за детето. Те насърчават детето/играча да поеме отговорност за начинанието. Родителите позволяват на треньора и играча да ги „тренират“.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Тод: Оставете детето да играе 5-10% по-малко, отколкото иска. Така детето винаги ще иска повече.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Тод: Безброй! Най-големият е насърчаването на едноизмерно детство. Цялото дете трябва да се развива, а не само тениса.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Тод: Позволете на треньора да бъде треньор с периодични срещи за обсъждане на развитието на детето. Накарайте треньора да спечели доверието ви и му се доверете и вие.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Тод: Позволете на детето да мечтае смело, но го насърчавайте да си поставя реалистични цели. Изборът на колеж е ключов за личностното развитие, така че е от съществено значение да има академична цел, която е равна или надхвърля спортната.

Интервю с Кели Джоунс

Джоунс, родом от Сан Диего, Калифорния, е сред най-добрите треньори в Съединените щати. През последното десетилетие той е бил треньор на няколко играчи, които са достигнали топ 20 в световната ранглиста на ATP. Някои от тези играчи включват Марди Фиш, Джеймс Блейк, Джон Иснър и Ксавие Малис. Сега Кели е главен треньор на университета Фърман.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Кели: На първо място, всеки родител трябва да дефинира успеха. Вашето определение за успех ще ви помогне да поддържате чувство за цел и да се съсредоточите върху по-голямата картина, когато попаднете в циклона от събития, които обхващат юношеските тенис състезания. С други думи, имайте предвид края… Вашите емоции, интелект и инстинктивни реакции ще бъдат подложени редовно на предизвикателство. Ето защо е важно всеки родител да има постоянно напомняне (понякога почукване по главата) за цел №1 за вашето дете.

Перфектният тенис родител се научава как да подкрепя, насърчава и напътства по начин, който насърчава личностното израстване. Никой друг не може да изпълни жизнено важната роля на родителя. Родителските насоки (добри или лоши) в крайна сметка ще определят цялостното отношение, което детето чувства към тениса, спорта, състезанията и понякога живота.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Кели: Дръжте под контрол ориентираните към резултати очаквания. Тези очаквания са номер едно убиец на таланти и спънка в развитието, което пречи на младите играчи да прогресират и да достигнат своя потенциал. Децата обичат да играят игри и обичат да печелят. Децата не се нуждаят от допълнителен натиск, за да спечелят. Има много малко спортове, които предлагат бруталния факт, че след час-два битка на макс – само един човек печели. Към това бреме на натиск се добавят класации, социални медии, приятели, треньори и РОДИТЕЛИ. Не се добавяйте към голямата тежест на напрежението, което играчите носят редовно. Ето няколко съвета:

• Не говорете на детето си пред него за неговите тенис умения, класиране и цели.

• Минимизирайте значението на точките и класирането (оставете резултатите да се оправят сами).

• Не говорете лошо за другите играчи.

• Не гледайте напред в схемата при жребия.

• Не налагайте мнението си относно анализа на мача.

• Никога не показвайте своите негативни емоции (разочарование) по време на мач. Родителите трябва да станат актьори, номинирани за наградите “Оскар”. Ще има времена на хаос, разочарование, тъга и празнуване. Запазването на спокойствие и да бъдете обрани откъм думи и действия в трудни времена ще бъде от съществено значение за вашето дете да се чувства безопасно, обичано, оценено и разбрано.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Кели: Пазете се от краткосрочни резултати! Последиците от гоненето на краткосрочни резултати са претренирането и преиграването в ранна възраст. Резултатите може да са окуражаващи в по-младите етапи на развитие поради количеството време за тренировки на корта. Развитието на тениса е маратон, треньор/родител. Уверете се, че сте на същата страница като треньор у дома. Гледайте някои уроци и задавайте въпроси за подпомагане на вашето дете. Никога не прекъсвайте и не давайте мнението си по време на урок. Пишете бележки и задавайте въпроси след урока или в удобно за треньора време.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Кели: Интервюирайте треньора и настоящите и бившите членове на колежа, ако е възможно. Попитайте за неговите/нейните философии и как се определят приоритетите. Треньорът в колежа ще има голямо влияние върху колежанския опит на вашето дете, така че избирайте разумно.

Дръжте детето в перспектива спрямо неговата възраст. Тенисът на вашето дете прилича ли повече на работа (особено в ранните тийнейджърски години), отколкото на дело на запален спортист? За съжаление, физическите и психическите щети от преумората и претренирането няма да излязат на повърхността до 16-19-годишна възраст. Това е етапът, в който развиващите се играчи ще покажат плодовете на минали преживявания или много често отрицателната страна на “твърде много, твърде рано”.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Кели: Това е сложно – повечето играчи имат главен треньор или учител, но са напътствани от родителите по подразбиране или защото се налага. Повечето треньори не могат да пътуват с играчите по турнирите, така че родителят(ите) влизат в тази роля.

Интервю с Люк Дженсън

Люк е шампион на Откритото първенство на Франция, шампион на NCAA и една от най-динамичните тенис личности в тениса. Той е настоящият треньор на женския тенис в университета Сиракюз. Люк идва от семейство на 4 братя и сестри, които ВСИЧКИ са били в топ 100 на ATP и WTA. Семейство Дженсън е единственото семейство, което някога е имало 4 братя и сестри, които се състезават в един и същи турнир от Големия шлем (1996 Australian Open).

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Люк: Родител, който знае своята роля в тенис живота на детето си. Повечето родители на тенисисти никога не са играли тенис на нивото, на което детето играе, така че родителят не е квалифициран да разбере натиска, свързан с това да си тенисист. Проблемът е, че родителят, който не е квалифициран да има мнение за развитието на тениса, дава мнение. Научих много неща в живота си като топ тенисист в младши, гимназиален, колежански и професионален тенис и разбрах, че тенис родителите не знаят НИЩО за състезателното развитие на тенисист на каквото и да е ниво. Най-добрият тенис родител трябва да остави развитието на треньора по тенис и да има САМО участие в начина, по който детето се държи и се състезава на и извън тенис корта. Ако родителят играе ролята на родител, треньорът играе ролята на треньор по тенис и играчът поема пълна отговорност да бъде най-добрият, който може да бъде, небето е границата за любовта и развитието на играча в тази игра за цял живот.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Люк: Когато детето ви излезе от корта след загуба, НАЙ-ВАЖНОТО нещо, което един родител може да направи, е да насърчи играча и да каже колко се гордеете с него. Ако детето се е държало и състезавало с усилията, които очаквате като член на вашето семейство, тогава това ТРЯБВА да определя победата. Резултатът не трябва да бъде мерило за победа, а усилията. Ако обаче детето се е държало лошо и усилията не са били това, което очаквате, тогава не трябва да му позволявате да играе отново, докато не достигне вашия стандарт за усилия и поведение. Не забравяйте, че оформяте млад човек и го подготвяте за предизвикателствата, които светът ще им хвърли. Начинът, по който детето се справя с натиска и несгодите зависи от това как вие ще го научите.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Люк: Виждал съм родители, които малтретират детето, защото са загубили мач или не са се представили добре в състезание. ГОЛЯМА грешка. Това кара детето накрая да намрази играта и да не я обича. Детето ще се страхува толкова много от загубата, защото знае, че ще бъде сдъвкано след нея.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Люк: Намерете треньор, който е изключително позитивен и продуктивен. Намерете треньор, който работи върху всички части на вашата игра и прави играта забавна.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Люк: Развитието е целта. Преди да можем да си поставим количествена цел, трябва да подобрим играта си, за да нямаме умствена, физическа и тактическа слабост. След като това бъде постигнато, вие сте готови да поставите маркери за резултати пред вас. Твърде много играчи имат количествени цели за класиране, но нямат умствената, физическата и тактическа издръжливост, за да постигнат тези цели, така че детето губи мотивация да продължи да се развива. Гимназията, колежът и професионалистите са хубави цели, но само ако това е изборът на играча, а не изборът на родителите. Играчът ще постигне толкова, колкото е вложил в подготовката, за да постигне тези цели. Много хора искат да постигнат цели, но малцина искат да платят цената за тях.

Интервю с Анхел Лопес

Анхел е директор в San Diego Tennis and Racquet Club, където той стартира своята академия. Той е USPTR Master Professional, избиран е за професионалист на годината на USPTA и е работил с няколко играчи, които станаха топ професионалисти. Сред тях са Майкъл Ченг (шампион от Откритото първенство на Франция), Кели Джоунс (бивш играч №1 в света на двойки) и Зина Гарисън (златен медалист и 3-кратен шампион от Големия шлем). Подобно на другите ни интервюта, Анхел вярва силно в партньорството между играча, треньора и родителя.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Анхел: Перфектният тенис родител е този, който мотивира, и този, който дисциплинира. Трудно е да сте и двамата, ако сте един родител, но е възможно. Обикновено най-добре е, когато единият родител мотивира, а другият дисциплинира.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Анхел: Вие сте екип с треньора и ще научите много от него. Бъдете отворени. Спомням си, когато родителите на Майкъл Ченг идваха на уроците и си водеха бележки.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Анхел: Родителите трябва да уважават треньора и неговия или нейния живот и посветено време. Правил съм грешка да приемам обаждания на родители в 23:30 вечерта, а родителите направиха грешката да ми се обадят по това време. Освен това някои родители отиват на турнир, говорят с родител на по-високо ранкиран играч и след това се връщат, сякаш имат куп революционни отговори. Не забравяйте, че треньорът е виждал и развивал играчи дълго време. Те имат много повече опит от родител, който е имал един или двама играчи достигнали високо национално класиране.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Анхел: Трябва да е партньорство. Родителят може да бъде разузнавач на треньора и да му казва какво прави играчът по време на мача. Треньорът може да използва тази информация, за да помогне в обучението.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Анхел: Имайте цел-мечта и имайте реалистична цел. Вземете треньор, който ще ви каже право в очите дали целите са ОК или не.

Интервю с Марк Бей

Марк е бил треньор на братята Брайън, които са най-успешният тандем на двойки в историята на тениса. Той също така е преподавал на стотици най-високо ранкирани юноши, включително Денис Неволо, Евън Кинг и Алексис Проусис. Той е лидер в индустрията в много области, включително експерт в развиването на младежи и влизането им в колеж. Той е представен от Tennis Channel и от Tennis Magazine.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Марк: Той предлага безусловна подкрепа като трябва да има образцово спортсменство. Този родител също се наслаждава на процеса и пътуването, без да кара детето да се чувства като възвръщаемост на инвестицията.

Той е достатъчно информиран, за да напътства, но и достатъчно дипломатичен, за да се отдръпне от пътя, така че треньорът и играчът да имат пространство. Той също така преподава житейски уроци на децата си чрез изпитанията и триумфите в спорта.

И накрая, ПТР след юношеството поддържа здравословно тенис партньорство с детето си, докато и двамата растат.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Марк: Забавлението и мотивацията са също толкова важни, колкото техниката и резултатите от турнирите.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Марк: Виждал съм невероятни дисбаланси в съотношението на положителни и отрицателни коментари към дете. Майките често намират извинения за детето, независимо от очевидната вина. Бащите понякога са твърде арогатни и пресилени в очакванията си и пресират детето, особено когато те не се оправдаят.

Лично аз научих, че трябва внимателно да изучавам всички типове физика на тялото на учениците и да интегрирам фитнеса в живота им отрано. Родителите и треньорите могат да спестят много мъка и наранявания с повече знания за детето в самото начало.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Марк: Връзката треньор и дете е от първостепенно значение. Не е задължително треньорът и родителят да са приятели по чашка, но биха могли и да бъдат.

Намерете треньор, който поставя усмивка на лицето им и страх в сърцето им едновременно!

Намерете треньор, който работи допълнително, когато родителят не е там и чиято мотивация е да изгражда играчи и хора, а не такъв, който само си пълни банкова сметка и плаща ипотека.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Марк: Всеки има своя баланс между ученето, тениса и парите. Това е много важно, тъй като така може да стесните избора. Освен това, разберете, че възможностите са драстично различни в зависимост от пола. Бъдете като съвкупност от качества най-добрият, който можете да бъдете, и винаги се състезавайте с класа и характер, тъй като никога не знаеш кой те гледа.

Интервю с Браян Смит

Брайън Смит като топ треньор в продължение на много години. Един от малкото треньори, които последователно развиват юноши на високо ниво, Брайън помогна на Раджийв Рам да премине успешно от топ юноша, шампион на NCAA (Университет на Илинойс), към топ 100 на ATP професионалист на сингъл и на двойки. Той е работил с безброй други, включително шампиона на Каламазу – Рони Шнайдер. През 2012 г. двама играчи, които той тренира, Рони Шнайдер и Брук Остин, спечелиха Spring Nationals.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Браян: Перфектният тенис родител е този, който помага на детето да постигне собствените си цели. Ако детето иска да спечели държавното, родителят му помага, като вземе това, което треньорът му казва, че ще трябва да направи, и следва този път. Те позволяват на играча да поеме собственост върху играта си, но го държат отговорен за поведението си и му помагат да постигне целите, като не позволяват да използва преки пътища. Перфектният родител подкрепя мечтите на детето си, насърчава го, държи го отговорно и помага за развитието на страстта му.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Браян: Това е маратон, а не спринт! Не се тревожете прекалено много за резултатите, а само за упорита работа и развитие. Резултатите ще дойдат сами. Уверете се, че играчът винаги се учи и се опитва да се подобри в дадена област. Помогнете за развитието на страстта към спорта!

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Браян: Има много клопки! Не сравнявайте детето си с други юноши. Потърсете най-доброто обучение във вашия район. Накарайте детето да носи отговорност за собствения си тенис (не носете нещата му, вие не играете!). Няма преки пътища! Упорит труд, страст и отдаденост са единственият начин да станете страхотни! Практикувайте колкото е възможно повече дни в седмицата, вместо за дълги периоди само за няколко дни. Насладете се на процеса и ежедневната работа толкова, колкото и на турнирите. Наблегнете повече на ежедневието, вместо всичко да е по-важно в турнирите. Животът не винаги е справедлив и светът на тениса също не е, така че не се разстройвайте за неща, които са извън вашия контрол. Използвайте го като житейски урок. Бъдете позитивни!

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Браян: Доверете се на треньора и го оставете да си върши работата! Но винаги търсете най-доброто за детето си. Комуникацията е ключова.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Браян: Започнете рано! Вярвам, че ръкописните писма, изпратени като второкурсник, са най-добрият начин. Напишете си домашното за училищата и треньорите, защото това е огромно житейско решение! Не предполагайте, че треньорите в колежа ще търсят вашето дете. Вместо това потърсете колежите и поискайте съвет от професионалист или намерете някой, който е добре запознат с процеса.

Позволете на играча да участва силно в поставянето на целите и след това ги разбийте, за да разберат какво ще е необходимо, за да постигнат целите си. Уверете се, че вложената работа съвпада с целите (не можете да тренирате два пъти седмично, за да станете професионалист в каквото и да било). Имайте краткосрочни и дългосрочни цели и правете корекции по пътя.

Интервю с Джеф Салзенщайн

Джеф Салзенщайн е бивш топ 100 играч на ATP и шампион на NCAA в Станфорд. Той е печелил на всички нива (включително национални до 12 години) и сега е елитен треньор и основател на Total Tennis Training на Jeff Salzenstein.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Джеф: Перфектният тенис родител прави определен брой неща, когато детето покаже, че е запалено по тениса. Те създават среда, в която детето ще се влюби в тениса, като се фокусират върху забавлението. Родителят ще намери програма, която развива цялостната личност. Перфектният тенис родител ще даде възможност на детето да бъде независимо и да се съсредоточи първо върху характера и спортния дух. ПТР помага на детето да изгради свой собствен стил и да стане от типа “решаващ проблеми”. Перфектният тенис родител проверява егото си на вратата, за да се увери, че не пречупва живота на детето през себе си.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Джеф: Слушайте, учете и бъдете отворени. Създайте среда, в която детето може наистина да развие любовта си към играта.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Джеф: Играчи, които търсят решения от родителя по време на тренировка или мач отстрани, вместо да бъдат независими и самостоятелно решаващи проблемите си. Родителите изпращат смесени сигнали с вербална или невербална комуникация към играча.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Джеф: Потърсете треньор, който първо ще се забавлява, но някой, който е страхотен учител и може да бъде твърд, но с голямо търпение.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Джеф: Поставете си смела цел и работете за нея. Винаги имайте тази крайна цел в ума си, за да имате нещо голямо, което да очаквате. След като голямата цел е поставена, разделете я на по-малки, може би 90-дневни цели и се захващайте за работа. Вижте дали можете да постигнете тези малки цели и се уверете се, че те ви доближават до голямата!

Интервю със Седрик Кауфман

Седрик е асоцииран главен треньор за Университета на Кентъки. Той помогна за извеждането на Wildcats до четири поредни класирания в Топ 15 на националното ниво. Като играч, Седрик беше класиран на второ място в страната в NCAA’S и беше №170 в ATP Tour. Той също имаше три мачбола срещу големия тенисист Пийт Сампрас на Откритото първенство на Франция, преди да падне с 8-6 в пет сета, битка продължила няколко часа

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Седрик: Не вярвам, че има перфектни тенис родители. Както смятаме, че играчите не са перфектни и че ще растат и ще правят грешки в кариерата си, същото важи и за родителите. Всяка година родители и играчи стават все по-добри в това да играят и да бъдат тенис родители. Родителите трябва да изглеждат последователни, подкрепящи и търпеливи. Те трябва да определят основните правила за това какво търсят от децата си на тенис корта – като усилие, спокойствие и други неща, които играчите контролират. Добрият тенис родител ще се държи професионално встрани от турнирите и няма да се намесва по време на мачовете. Добрите тенис родители не живеят чрез децата си. Спазват определена дистанция от ежедневните тренировки или мачове. Те се доверяват на детето си и на треньорския екип, участващ в развиването на играта на ученика.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Седрик: Най-големият актив на един велик тенисист е умствената издръжливост. Нарастващото доверие в детето ви, че принадлежи или може да победи най-добрите играчи наоколо, е много важно. Работната етика и добрата техника са важни и тази основа трябва да се преподава в ранна възраст. Въпреки това, психически силните играчи ще спечелят, когато силите са изравнени, което се случва често в тениса. Да вярваш, че има начин да спечелиш, е умствена издръжливост; вярването, че има извинения за загуба е умствена слабост.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Седрик: Очакването на вашето дете е перфектно. Израстването означава да правиш грешки и да не ги правиш отново. Не всички играчи са перфектни.

Друга клопка е прекаленото ангажиране на родителите в турнири. Тенисът е индивидуален спорт и играчите трябва сами да намерят начини да спечелят. Трудното в треньорството е да знаеш кога да настояваш и кога да отстъпваш – сигурен съм, че съм бъркал това много пъти.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Седрик: Наричам отношенията си с родители и играчи триъгълник. Родители, играчи и треньори ще общуват. Те правят това, за да се уверят, че са на една и съща вълна и да обяснят какви са целите на корта –  технически, физически или стратегически. Родителите ще общуват с детето си, за да им кажат какво да очакват. Родителят, който е на корта по време на тренировки, разсейва ученика. Родителят трябва да се довери на треньорския екип след гледане на първите уроци или групи. Гледайте от разстояние.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Седрик: Бъдете реалисти. Има стотици тенис училища, които биха могли да са подходящи. Потърсете училище, което отговаря на вашите академични и спортни нужди. Поставете си цели за това, което искате да получите от училище. В повечето случаи образованието трябва да бъде основен приоритет. Само шепа играчи ще станат професионалисти след училище, по-голямата част от играчите ще използват своите тенис умения, за да получат добро образование.

Интервю с Хорхе Капестани

Хорхе е един от истинските лидери в индустрията за обучение на тенис. Той е един от само деветте професионалисти, които са получили отличието Master Professional от двете световни организации за тенис акредитация. Той е бил треньор на стотици националнo ранкирани юноши, включително 3 национални шампионa. Той също така е уважаван национален говорител.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Хорхе: ПТР е родител, който се отнася към детето си еднакво, независимо дали печели или губи. Те подкрепят детето в разходите, пътуването и други области. Те никога не карат детето да се чувства виновно за парите, които тенисът струва на семейството.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Хорхе: Не се опитвайте да обучавате детето си. Най-вече не го карайте да тренира, след като току-що е загубил мач. Бъдете много мъдри в избора си за техен личен треньор, тъй като треньорът ще прекарва повече време насаме с децата, отколкото обикновеният родител.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Хорхе: Очакване определена възвръщаемост на инвестицията, като получи стипендия или стане професионалист. Тези очаквания могат да окажат натиск върху играча и родителят може дори да не го знае.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Хорхе: Връзката трябва да е забавна. Много треньори смятат, че след като играчът стане наистина добър, тогава започва истинското забавление. Реалността е, че играчът трябва да се забавлява отначало. След това той ще се върне към множество уроци, ударите му ще станат по-добри и той ще бъде по-добър играч. Всичко започва със забавление.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Хорхе: Не мислете, че D1 (елитното ниво на тенис колежите) е най-добрият вариант за всички играчи. Тренирал съм много играчи, които играеха в D1, защото това беше тяхното его. Много от тях не се радваха на дългите часове седмични тренировки и графика за пътуване. Те чувстваха, че цялото им преживяване в колежа е свързано само с тениса. Имаха чувството, че пропускат всички други забавни неща, които биха могли да правят в колежа, ако не бяха толкова заети с графици за тенис.

Интервю с Браян Нестър

Брайън е бил треньор на стотици национално ранкирани играчи и е работил с няколко професионалисти, включително Жан Филип Фльоран, който беше класиран до ATP #37. Брайън е магистър клиницист и е известен в международен план със създаването на клиничния формат „Nester Progression“. Той е и главен треньор на Northern Kentucky University.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Брайън: Перфектният тенис родител създава екипа, за да даде на детето си най-добрата възможност да напредва със скорост, която е подходяща за него. Направете проучване, за да намерите високоефективните треньори във вашия район. Говорете с други родители на тенис, за да разберете кои треньори имат страхотен опит, за да бъдат модел за подражание на вашето дете.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Брайън: Перфектният тенис родител трябва да остави детето си, след като има доверие в отбора, който е създал. Оставете треньора с високи резултати да ръководи шоуто, за да можете да бъдете перфектният родител. Перфектният тенис родител трябва да има живот далеч от тенис корта.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Брайън: През последните тридесет години като треньор съм виждал много родители да се привързват твърде много към пътуването… „спечелихме еди си кой турнир“, „имахме страхотна победа”. Вашето дете е това, което играе… (не използвайте „ние“)!

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Браян: Ако треньорът планира допълнително време или нещо друго, което е свързано с детето, хубаво е да компенсирате треньора с директно плащане или ваучер-подарък. Да си ПТР е да уважаваш ценното време на своя треньор!

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Браян: Запознайте се с всички колежански треньори, когато сте на големи турнири като регионални или национални. Някои родители правят грешката да общуват само с треньорите на училищата, които най-много желаят (може би твърде високо). Не трябва да отхвърляте разумните школи, в които детето ви би могло или трябва да играе след натрупания младежки опит. Родителите трябва да са отворени към всички възможности.

Интервю с Брет ДеКъртинс

Брет е бивш треньор в университета в Синсинати. Той е бил треньор на няколко колежани от D1, национални шампиони, юноши от световна класа и професионални играчи. Той е висококлафициран специалист на USPTA и USTA.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Брет: Мисля, че във всеки случай е различно. Първата стъпка е да откриете каква роля трябва да играете, за да подкрепите най-добре детето си в развитието му. В повечето случаи играенето на поддържаща роля за вашето дете, като същевременно се доверите на треньора и програмата, води до здравословна, приятна и продуктивна среда за всички.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Брет: Разбирането на целите на вашето дете, като същевременно му помагате и го подкрепяте да постигне тези цели, ще бъде основният урок за всеки родител. Ако детето ви ще бъде тенис звезда, това ще се случи, защото то иска това да се случи, а не защото го натискате и го карате да се случи. Страхотните тенис родители намират начин да подкрепят и напътстват, давайки на детето си всяка възможност за успех, като същевременно позволяват на детето да почувства, че това е техен избор и тяхното пътуване.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Брет: Откъде да започна? Ако трябва да избера ключова област на безпокойство, това би било твърде рано да се съсредоточа върху резултатите. Класирането, резултатите, победите ще се дойдат сами, ако детето ви се научи как да тренира, научи се как да се състезава, научи се да поема отговорност за собствената си игра. Фокусирането върху резултатите твърде рано обикновено принуждава детето да прави неща, които ще му помогнат да спечели, което понякога може да бъде в конфликт с извършването на ключови неща за развитие, за да се подобри.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Брет: Намерете треньор и програма, които ще поемат водеща роля в развитието на вашето дете. По този начин можете да бъдете системата за подкрепа на вашето дете. Ако детето ви се свърже с треньор, вие можете да постигнете повече, като работите в екип, вместо детето ви да усеща, че тласъкът идва от вас.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Брет: Търсенето на колеж е достатъчно трудно. Добавянето на спорт към микса двойно усложнява процеса. Започнете рано е основният ми съвет. Започнете да четете за областите на обучение и средата в кампуса в началото на гимназията. Има твърде много изследвания, които трябва да се направят, за да се намери спортна и академична форма за вашето дете, което да започне в края на неговата или нейната младша възраст.

Интервю с Ед Ценг

Ед е един от водещите експерти по ментална издръжливост в страната. Той е наставлявал стотици млади играчи и професионални спортисти, за да им помогне да подобрят представянето чрез ментално кондициониране. Той е автор на Game. Комплект. Life, (edtseng.com) и е бил водещ водещ на US Open. Ед разработи някои от менталните елементи на тенис родителството.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Ед: Някой веднъж ми каза, че най-доброто място за треньор е в сиропиталище… защото няма родители. Това е шега разбира се. Перфектният тенис родител знае, че тяхната работа номер едно е да осигурят любов и подкрепа.

Никой не е перфектен, следователно, няма такова нещо като перфектен тенис родител. Вярвам обаче, че можете да се СТРЕМИТЕ да бъдете перфектен тенис родител, но знайте, че това не е възможно. Да бъдеш отличен тенис родител е постижимо.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Ед: Нека бъде забавно. Никой не може да се представя последователно, ако не се забавлява. Алберт Швайцер каза: „Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключът към успеха. Ако обичате това, което правите, тогава ще успеете.”

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Ед: Виждал съм всичко. Кратка история — веднъж работех с една млада тенисистка, която имаше строга руска тенис майка. Този млад играч имаше целият талант на света, но губеше в първия кръг на всеки турнир. И така, един ден попитах майката дали оказва силен натиск върху дъщеря си. „О, не, в никакъв случай“, беше нейният отговор. Казах: „Нека опитаме експеримент. За следващите два турнира просто оставете дъщеря си да играе и да се забавлява. Не й казвай нищо.” Познай какво? Този играч премина от загуба в първия кръг във всеки турнир до победа в два турнира подред. Изследванията показват, че спортистите се представят по-добре, когато се чувстват добре със себе си и се забавляват.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Ед: Една дума: Доверие. Добрите отношенията с треньора зависят повече от връзката ви, отколкото от техниките на преподаване. И започва с доверие. Ако има взаимно доверие, тогава резултатите ще бъдат максимални. Ето още една история…

Един ден огън, вода и доверие се разхождаха из гората. Един от тях каза: „Ами ако се загубим?“ Огънят каза: “Търсете дима, там ще бъда.” Водата каза: „Ако се изгубите, потърсете красивите цветя, там ще бъда аз.“ Тогава Доверието каза: „Е, по-добре не ме губете, защото ако го направите, може никога повече да не ме намерите.“

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Ед: Откривам, че много спортисти ходят на училище и им е трудно да се справят със свободното време. Работя със спортисти как да си поставят цели и да ги науча на умения за управление на времето, така че да могат да бъдат ефективни в балансирането на графика си. Простият списък със задачи работи добре според моя опит. Направете списък с нещата, които искате да постигнете този ден, след което просто ги направете. Но повечето хора не го правят. Ето петте думи, поради които повечето хора се провалят: „Не ми се иска“.

Интервю с Том Уокър

Том е директор на тениса в Kalamazoo YMCA и развива юноши състезатели в продължение на 30 години. Той е помагал на USTA Boys’ 16’s и 18’s Nationals от години и е развил стотици колежански играчи, както и някои професионалисти. Сред тях са Скот Оудсема, Пол Остербаан, Грег Андрюс и други национални шампиони.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Том: Перфектният тенис родител е този, който позволява на детето си да мечтае, без да пречи на личните си надежди, чувства и стремежи. Те са поддръжници и мажоретки, но не и активни участници. Те позволяват на детето си да се провали и да успее само; да научите уроци по постоянство и самоувереност. Въпреки че предлагат насърчение и утеха, те никога не се притесняват, вместо това те се занимават с развитието на характера. В екип с треньора те настояват за идеалите за чест и смелост. Най-вече се усмихват на турнирите, защото разбират, че детето им учи уроци и умения, които ще останат за цял живот.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Том: Твърде лесно е да бъдеш въвлечен в шоуто на особняците. Родителите могат да загубят връзка с детето си и да се фокусират върху статуса, а не върху развитието. Някои се ядосват, когато собственото им самочувствие се привързва към представянето на детето им. Те не могат да си взаимодействат по подходящ начин и вярват, че другите родители и деца са врагове. Такава среда отблъсква младите играчи от спорта. Трябва да сте постоянно нащрек, за да предотвратите това да се случи. Винаги ангажирайте другите родители и деца по приятелски начин. Никога не се отнасяйте към тези хора по различен начин, независимо дали печелите или губите.

Направете турнирното изживяване приятно за вашата млада звезда. Когато се сблъскате с обсебващ родител, винаги отклонявайте разговора от тениса; те или ще приемат намека, или ще се разочароват и ще продължат напред. Развитието на приятелства обогатява всички. Радвайте се на победите на другите. Никога не критикувайте, това е работа на треньора. След загуба осигурете прегръдка, храна и кажете на детето си „Гордея се с теб, утре е друг ден.“

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Том: Може би най-голямата грешка, която един родител може да направи, е неволното съобщаване, че играта е по-важна за тях от играча. Това отнема радостта от спорта за детето. Докато младите играчи може да продължат да се състезават в опит да угодят на родителите, това ще се промени в юношеска възраст. Тийнейджърите, които искат да накажат родителите, често ще спрат да играят или ще намалят усилията си. Така че бъдете мъдри! Използването на кратки паузи без тенис в ранните години изпраща посланието, че играта е тяхна много специална привилегия и ще бъде първото нещо, което ще бъде отнето. Отнемането на шофирането, по-ранните вечерни часове и забраните за излизане от дома разкриват вашата слабост. Повярвайте ми вашият тийнейджър ще го използва в негова полза.

Родителите също трябва да се въздържат от създаването на навика да носят чанти, да вземат вода, да водят резултата, да ги питат дали са ходили до тоалетната, да им връзват обувките, да се грижат за наплитането на ракетите, да се занимават с организиране на детето по време на турнирите, да следят за часовете на мачовете и за получаване на тренировъчни кортове или партньори. Играчите трябва да бъдат обучени да изпълняват тези задачи от деветгодишни. Всички тези дейности са отговорност на играча, а не на родителя! Прекаленото ви участие намалява личната им инвестиция в спорта. С напредването на възрастта играчът трябва също да бъде насърчаван да се регистрира за своите събития и да поддържа свои собствени графици за тренировки. Следвайки тези прости стъпки, включете тениса като част от собствената идентичност на играчите.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Том: Наложително е родителите, играчът и треньорът да разбират индивидуалните си роли. Правилното развитие зависи от способността на екипа да работи заедно. Родителите никога не трябва да се доверяват сляпо на никого, който работи с детето им. Добрият треньор ще предизвиква и настоява. Това прави самата връзка много бурна. Уроците за лична отговорност и ангажираност продължават. Те често се срещат с различна степен на съпротива и негодувание от по-възрастните тийнейджъри. Вашият професионалист ще бъде първият, който ще разбере, когато се появят не толкова продуктивни социални начинания. Въпреки че няма да ви кажат директно, научете се да слушате много внимателно. Четете между линиите на комуникация. Треньорът е вашият съюзник в насочването на детето ви през най-предизвикателните години на личностно развитие.

Най-накрая оценете професионалиста, който наистина го е грижа. Лесно се забелязват. Единственото нещо, което желаят, е постоянният успех на вашето дете.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Том: Използвайте турнирите си, за да посещавате колежи. Например, тук, в Каламазу, имаме няколко училища като Western Michigan и Kalamazoo College, които са страхотни за посещение, когато сте тук за Nationals или други събития. Обърнете внимание на колкото се може повече университетски кампуси по-рано.

Интервю с Патрик Дженкинс

Патрик е директор на състезателния тенис в Midland Community Tennis Center, Съоръжението на годината на USTA за 2009 г. Той е тренирал над 200 колежански играчи, няколко национални шампиони, а също така е прекарал време като треньор във WTA Tour.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Патрик: След 23 години трениране на класни тенисисти, мога да кажа със сигурност, че не съм попадал на ПТР! Казвам го със зрънце сол, разбира се, защото перфектното не винаги е това, което се опитваме да постигнем; някъде по средата между перфектен и разрушителен е моята цел! Искам родителите да участват; това понякога е различно от това, което искат другите треньори. Така че да се отговори на въпроса перфектен тенис родител е лесно; 1) Подкрепа на играча и треньора 2) Търпелив с процеса на развитие 3) Ангажирани до степен, в която те знаят къде е и къде върви напредъкът на детето 4) Позитивни във всички фази на процеса 5) Не на последно място СПОКОЙНИ, дръжте се с присъствие на духа и такива, които разбирате къде сме и накъде отиваме!

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Патрик: Образование и комуникация! Чувствам силно, че родителят трябва да бъде обучен относно процеса и пътя на развитие. Уверете се, че родителите знаят защо треньорът прави това, което те правят и защо те го правят. Всеки път, когато треньорът каже „просто стой настрана и ме остави да се справя“, това трябва да е червен флаг. Като родител вие заслужавате да знаете какъв е така нареченият бизнес план за вашето дете. Ако линиите за комуникация са отворени, не трябва да има изненади. Това ще направи връзката между родител и треньор по-здрава! ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Патрик: Опасно е да оставиш родителя да бъде в далечния ъгъл без да участва. Имал съм родители, които са били прекалено ангажирани, и родители, които не са участвали. И двете бяха контрапродуктивни. Родителят, който смята, че може да обучава детето си, трябва да разбере, че вие ​​не казвате на вашия лекар как да извърши операция, оставете лекаря да си свърши работата. Добре е да попитате какво е свързано с операцията и какъв е графикът за възстановяване, но в този момент оставете лекаря да си свърши работата! Ако не сте доволни от отговора, просто намерете друг лекар, но не се справяйте микро.

От друга страна, родителят, който не участва, пропуска чудесна възможност да гледа как детето му расте и се учи. Повечето родители смятат, че децата им слушат треньор или се интересуват какво казва треньорът повече от тях, но те са далеч от истината. Кръвта е по-гъста от водата и децата винаги търсят одобрението на родителите си. Понякога имат забавен начин да го покажат, но те го търсят!

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Патрик: Връзката с треньора е много динамична и такава, която не трябва да се приема лековато. Децата са много възприемчиви и ще имитират действията на тези, които гледат. Всеки треньор, който не мисли, че е пример за подражание, трябва да си намери друга професия. Като се има предвид това, един от любимите ми цитати е „докато не навършиш 18 години, ти не си мой приятел, ти си мой ученик“. Треньорът трябва да анализира връзката и да се увери, че те взема решения, които родителите биха взели със собствените си деца. Твърде много пъти виждам и треньорите да стават приятели, създавайки зависимост, вместо да изгражда доверие като наставник.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Патрик: Това е една от любимите ми части от работата ми! Обичам да помагам на моите ученици и на всеки играч, който се нуждае от помощ да намери място за игра! Мога да продължа с часове, но ще ви дам няколко важни точки.

1) Оставете детето си да си поставя високи цели. Ако целта е да играе в Станфорд и играчът завърши във Вандербилт, това е вид провал, на който можем да се надяваме за всеки играч!

2) Има място за почти всички – само защото най-добрият играч във вашата група получава оферти от най-добрите училища в страната, не означава, че няма място за вашето дете!

3) Комуникирайте отрано с някои от училищата, към които детето ви се интересува. Макар те да обичат бързи отговори по имейла, вие насочете детето си към радара им, без да е нужно да им разказвате цялата му житейска история

4) Направете домашното си като родител, с всички налични ресурси можете да имате доста добра представа къде би се вписало вашето дете със своя тенис, академични умения, личност и нематериални активи. Например, ако иска усещане за голям колеж с голям футбол, не прекарвайте твърде много време в малки училища. Ако иска да бъде инженер, съсредоточете се върху училища, които имат професионалисти, необходими му за постигане на академичните цели.

5) И накрая, използвайте разумно времето си по турнири. Когато сте на турнири и училището е близо, отидете да го проверите. Никога не е твърде рано за децата да видят различните кампуси.

Обобщение на някои ключови точки от някои от най-добрите треньори в света

Кой е перфектният тенис родител (ПТР)?

1. Повечето треньори се съгласиха, че няма такова нещо като перфектен в реалния свят, но те просто искат тенис родител, който се стреми винаги да става по-добър.

2. Перфектният тенис родител е подкрепящ и позитивен с детето си.

3. ПТР вярва в дългосрочния процес.

4. Основният фокус на родителя не е тенисът, а връзката с детето.

5. Родител, който участва, но се доверява на треньора да води.

Топ съвети за отглеждане на тенис звезда:

1. Фокусирайте се върху развитието, а не върху резултатите. Да се ​​научиш как да се състезаваш идва след развитието.

2. Става въпрос за детето, а не за родителя.

3. Помогнете на детето да повярва и се забавлявайте!

4. Намерете страхотен УЧИТЕЛ за вашето дете, който може да го научи правилно и да внуши любовта към играта.

5. Развийте характера на детето и моралните принципи, но оставете треньора да развие играча.

Често срещани капани/грешки на тенис родителите:

1. Най-честият отговор на най-добрите треньори е, че родителите често са твърде критични към незабавния резултат (добър или лош) и губят от поглед процеса.

2. Родителите са прекалено ангажирани (т.е. „ние спечелихме.“)

3. Грешка е да създавате натиск, като съзнателно (или несъзнателно) очаквате възвръщаемост на инвестицията.

4. Родителите не правят играта забавна.

5. Приемане на инвестицията на треньора за даденост.

Съвети за отношенията с треньора:

1. Родителят е влияние №1 в живота на детето. Великите треньори знаят това.

2. Страхотните треньори искат включени родители.

3. Помнете, че треньорът е лидер.

4. Слушайте треньора. Многократно са развивали играчи.

5. Треньорите са модели за подражание на вашите деца. Избирайте мъдро.

Поставяне на цели и идеи за влизане в колеж:

1. Мечтайте на едро, работете на дребно. (Работете върху подобряването на целите си)

2. Има много възможности за колеж, изберете правилната за вас.

3. Започнете процеса рано, като посетите и говорите с треньори.

4. Уверете се, че вашият треньор е честен с вас относно реалистичния избор на колеж.

5. Бъдете разностранна личност. Всички колежи и треньори харесват тази черта. Вашите перспективи за колеж ще се увеличат драстично, ако сте добър ученик и добре образовано дете.

Глава 7 Интервюта с някои успешни тенис родители

Интервю с Карън Иснър

Карън е майка на Джон Иснър, който е бивш американски играч номер 1 и е бил в топ 10 на света

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Карън: Перфектният тенис родител ще прави чести и честни инстинктивни проверки, за да определи дали усилията и жертвите са за родителя или за играча. Той или тя ще внимава да не описва на детето, че светът се върти около него, независимо дали то печели или губи. А това означава вербална и невербална комуникация.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Карън: Основният съвет би бил да позволите на детето си да се чувства свободно да губи, в противен случай то ще играе само „да не губи“ и никога няма да се подобри. Подчертайте, че всичко е процес с цел да бъдете възможно най-добрите.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Карън: Уау, видях много. Виждал съм много родители фино и не толкова фино да играят картата на финансовите жертви с децата си. Познавам родители, които са ипотекирали къщи, разделят семейства, напускат работа и т.н., всичко с надеждата за тенис кариера. Излишно е да казвам, че този вид натиск не е справедлив или здравословен за никого! НИКОГА не отнемайте детството им в процеса!

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Карън: Внимавайте да не обвинявате бързо треньор за лошо представяне или бързо да признавате треньор за успех. Да станеш добър е дълъг процес и не става за една нощ. Освен това, ако имате правилния треньор, родителят няма да има нужда да бъде в средата на връзката играч/треньор. Бъдете внимателни с треньори, които раздуват потенциала на играча само за да не спират притока на пари към тях.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Карън: Бъдете реалисти преди всичко. Повечето родители не разбират, че мнозинството от играчите в колежите не са от САЩ. Конкуренцията е много по-голяма, отколкото повечето родители осъзнават. Това, че сте високо ранкиран играч, не е задължително да ви отведе в най-високо Dl училище. Стипендиите са много ограничени, особено за мъжете. Вижте списъка на отбора през последните няколко години, за да видите дали детето им пасва добре на отбора. Не избирайте училище само въз основа на треньор, те се местят много от едно място в друго!

Интервю с Кларк Голдщайн

Кларк е баща на Пол Голдщайн, който е бивш шампион на NCAA (всичките 4 години в Станфорд), многократен шампион на Каламазу и номер 58 в ATP Tour. Пол записа победи над играчи като Новак Джокович, Лейтън Хюит и други. Пол имаше страхотна професионална кариера, включително достигане до полуфиналите на US Open на двойки.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Кларк: Перфектният тенис родител е родител, който гарантира, че тренирането и състезаването е решение на детето.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Кларк: Играйте във вашата възрастова група, ако искате вашето дете да се справя с натиска на собствената си възрастова група и да се развива с подходящата скорост. Играта „нагоре“ през цялото време поставя детето в среда, в която топката идва твърде силно и то не може да работи върху нищо. Играйте за вашия клубен отбор, за да получите признание и успех. Това е голяма работа за тези деца, а в тениса не си тръгваш победител твърде често. При схема с 32, 64 или 128 деца само 1 дете си тръгва щастливо.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Кларк: Не приравнявайте похарчените пари с успеха. Трябва да сте много внимателни да не кажете това изрично или да го покажете мълчаливо. Виждал съм родител да къса самолетния билет на треньор на връщане от турнир, защото детето се е представило зле. Сериозно ли?!?

Освен това нищо добро не може да излезе от острото укоряване или критика на детето ви след нещо лошо на корта. Те няма да си вземат поуки, защото ще се чувстват толкова зле в разгара на момента и пред приятелите си.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Кларк: Почти никога не съм гледал тренировки. Уверете се, че детето има добри отношения с треньора. Предизвикателно, но забавно. Не сядайте на корта, за да гледате тениса на детето си! Детето ще гледа към родителя. Родителят може да казва на детето нещо точно обратното на това, което треньорът се опитва да постигне.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Кларк: Процесът в колежа не беше толкова труден за нас, защото Пол имаше само няколко възможности за избор и беше класиран номер 1, излизайки от юношите. Все пак ще перифразирам Дик Гулд, легендарния треньор на Станфорд; „невъзможно е да си изключително успешен социално, академично и в тениса.“ Изберете среда, която е подходяща за детето ви, за да успее в това, в което то или тя иска да успее.

Интервю с Алън Морисън

Алън е баща на шампиона на NCAA Джеф Морисън. Джеф играе в Университета на Флорида, печелейки Националния шампионат на сингъл през първата си година. Той продължи с успешна кариера в ATP, достигайки най-високото в кариерата си №85 на сингъл и достигайки 3-тия кръг на Уимбълдън с огромна победа над №1 Хуан Карлос Фереро през 2002 г.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Алън: Всъщност перфектният тенис родител е родителят, който работи усилено, за да се увери, че тенисът е средство за прекарване на времето с децата им, както и средство за преподаване на децата им на важни житейски уроци (дисциплина, подготовка, справедливост, независимост, отговорност, усилия, спортсменство, състрадание, изграждане на характер). Напротив, ако родителят се съсредоточи върху играта или върху резултатите от тенис игра, родителят губи специална възможност да прекара време с детето си, както и специална възможност да преподава важни житейски уроци. Перфектният тенис родител е родител, а не тенисист.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Алън: Не се опитвайте да отгледате тенис звезда. Опитайте се да възпитате добър човек и използвайте тениса като инструмент за това. Всеки родител иска детето му да има успех, а в тениса това означава да печели мачове и турнири. Но ще има толкова много „обучителни моменти“, които ще имате като родител, които са резултат от участието ви в тенис. Например, как искате да научите детето си да се подготви за предизвикателство в живота? Как искате той/тя да се справи с победата и/или поражението? Как искате да научите детето си да реагира на бедствие, като нараняване, лош жребий или лоша схема? Какво ще кажете, когато той/тя се сблъска с измамник? Какво ще кажете, когато той/тя се изкуши да излъже?

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Алън: Разбира се, много. Всички основни клопки са в областта на лошата перспектива. Най-добрият начин да помогнете на детето си да бъде успешно е да спрете да се опитвате да го/я превърнете в добър тенисист. Съсредоточете се върху това да направите детето си добър човек и го насърчавайте да работи усилено за всичко, което е важно за него. Също толкова важно, направете тениса забавно изживяване от самото начало и детето ви ще иска да го прави все повече и повече.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Алън: Не знам за родители, които наистина са добри треньори. Всъщност родителят може да е добър треньор, но даването и получаването на професионални съвети от родител обикновено не е много успешно. Искрено препоръчвам родителите да се отстранят напълно от треньорската арена. Помогнете на вашия син/дъщеря да намери треньор, който има технически възможности, индивидуалност и стил на преподаване, които детето да харесва, и премахнете себе си от микса. Ако вие, като родител, смятате, че трябва да предложите малко обучение, предложете го на треньора и го оставете да го сподели с детето ви.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Алън: Попитайте детето си какви са неговите/нейните цели и след това предложете помощта си по какъвто начин то иска. Тези цели трябва да бъдат техните цели, а не целите на родителите. Родителят може да помогне успешно само когато детето е отворено към съветите на родителя.

Интервю с Майк Дектас

Майк е бащата на Мат, автора. И 3-те му деца бяха първи ракети за колежи от Дивизия I с пълни стипендии. Матт в университета Джаксънвил, Майк в университета на Западна Вирджиния и Джен в университета Джордж Мейсън.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Майк: Трябва да съчетаете развитието на детето психически и физически. Съчетайте насърчение, дисциплина и желание за победа. Ако детето развие страст и хареса играта, то ще се справи чудесно. Направете изживяването забавно.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Майк: Опитайте се да следвате ритъма на растежа, през който преминава детето. Бъдете в синхрон с периода на развитие, в който са с характер, зрялост, тенис и т.н.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Майк: Прекалено критичен във всеки момент, независимо при победи или загуби. Това е просто един мач, а вече има голямо напрежение. Критикуването оказва огромен натиск.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Майк: Бъдете любознателен и интервюирайте треньорите, за да научите тяхната философия. Проведете разговор, за да опишете характера и личността на вашето дете. Добрите треньори разбират, че всяко дете е различно и няма да напъхат квадратно колче в кръгла дупка.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Майк: Създайте комбинация от противници и турнири. Уверете се, че могат да спечели някои турнири и тренирайте, за да могат да спечели много, но също така го предизвиквайте, за да може да повиши целите си. Когато детето достигне определена точка (различна за всяко дете), поговорете къде иска да стигне. Продължавайте да променяте целите, ако то продължава да има страст и да успява.

Интервю с Арлин Стърн, Ph.D.

Арлин е майката на Джаред и Арън Хилцик. Джаред е класиран #1 USTA при момчетата до 18г., а Арън е класиран #5 USTA при момчетата до 16г. Наскоро Джаред подписа писмо за намерение да играе в Big Ten, Илинойс.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Арлин: Перфектният тенисист родител не трябва да носи тенис чантата или термуса на детето си или да опакова багажа вместо него! Вашето дете трябва да прави тези неща за себе си. Добрият тенис родител остава подкрепящ и позитивен, особено когато детето ви губи. Вашето дете не отива там и не се опитва да загуби, така че винаги съм си поставял като правило да казвам „добър опит натрупа“, без значение какъв е резултатът. Виждал съм толкова много родители да ругаят децата си на паркинга, да ги карат да бягат или да удрят тенис топки при 30-градусова жега след загуба. Как това може да е позитивно?

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Арлин: Моят основен съвет за родители е да балансират живота извън тениса. Това е особено вярно, когато сме в друг град по време на турнир. Когато посещаваме други градове, ние се възползваме от това, което градът може да предложи извън състезанията на кортовете. Понякога това е ходене на вечери, кино или разглеждане на забележителности с други семейства, но винаги включва правене на нещо социално с другите, за да обогатите изживяването на тениса.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Арлин: Фокусирането твърде много върху точките за класиране, когато момчетата бяха по-млади. Имаше акцент и натиск да продължим да „гоним точки“, особено в 10-те и 12-те. По-късно научихме, че 12-те наистина не означават нищо. Наистина 16-те и 18-те години са важни. Това е моментът, когато се появяват колежански треньори и момчетата израстват в телата си, а децата се изравняват. В ретроспекция вероятно не бихме прекарали толкова време и пари в пътуване през 12-те и 14-те години, колкото направихме.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Арлин: Важно е треньорът да разбира темперамента на детето и да може да работи по подходящ начин въз основа на личността на всяко дете. Трябва да се търси известна доза професионализъм. Треньорът е добре да знае кога да вземе решение и кога да отстъпи назад.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Арлин: Според нашия опит, важният аспект в колежанския тенис беше връзката между треньора на колежа и отбора. В допълнение към това беше връзката, която треньорът от колежа разви с нашето семейство по време на процеса на набиране. Неговата преданост и вяра в нашето дете като обещаващ спортист и интересът, който той обърна към детето ни, след като се обвърза, бяха ключови за нашето решение за колеж.

Интервю с Пол Кобелт

Пол е баща на Питър (Университет на щата Охайо), Мади (Университет на Сиракуза) и Алекс, който е четиринадесетгодишен състезател. Най-забележителното е, че отборът на Питър е класиран като №2 в национален мащаб и Питър наскоро записа победа срещу най-високо ранкирания играч в мъжкия тенис на NCAA. Пол също е треньор по тенис от много години и е собственик на тенис център New Albany и тенис академия Kobelt.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Пол: Точно като играта на играча, перфектният тенис родител се развива с времето. Докато играчът пътува по своето пътуване в състезателния тенис, родителите се учат от собственото си пътуване. Крайната цел е играчът да играе най-добрия си тенис на 18 и след това.

Най-голямото предизвикателство е да запазите всичко в перспектива. Детето ви няма да спечели всеки мач, особено след като е предизвикано да развива играта си.

Играчите първо трябва да се научат как да изпълняват дадено умение, след това как да го правят по-последователно в състезание и накрая да знаят как да го прилагат в правилните моменти. Този процес отнема време, за да се развие всяко умение или оръжие. Родителите и играчите също ще се възползват, като си поставят цели за мачове, които могат да бъдат контролирани от играча, като спортсменство, отношение, усилия, самоконтрол и справяне с трудностите. Ако детето ви напредва в тези области, то научава важни житейски уроци и си дава най-добрата възможност да играе най-добрия си тенис.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Пол: Давайте пример и играйте тенис. Като цяло, родител, който е играл състезателен тенис на някакво ниво или е в процес на обучение как да играе тенис, ще има много по-добро разбиране за това колко сложно и трудно е да се прави това, което детето му прави на всички нива: технически, тактически, физически и психически.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Пол: Много играчи, родители и треньори вярват, че за да станат успешни в тениса, други спортове или дейности трябва да бъдат пожертвани и играчът трябва да се фокусира върху тениса през цялата година. Вярвам в балансирания подход, който е различен за всеки играч и всяко семейство. Топ тенисистите все още могат да имат пълноценно детство. Няма нужда да прекарвате Деня на благодарността в турнири или да пътувате до всички „Bowls“.

Насърчавам моите играчи да участват в други спортове и открих, че стават по-добри спортисти, учат ценни умения и дисциплини от други треньори и са по-ентусиазирани за тениса, когато се върнат на кортовете. Често има квантов скок в техния тенис поради подобрения в скоростта, фитнеса и самочувствието.

Питър е играл много спортове в средното училище и е играл гимназиален баскетбол през всичките четири години. Мади играеше баскетбол в 7-ми клас и беше в отбора от 8-ми до 11-ти клас, а Алекс играеше лакрос и баскетбол в средното училище, но сега реши да се съсредоточи върху тениса и сноуборда.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Пол: Играчите обикновено имат най-голям успех, ако имат основен треньор, който създава техния план за развитие, и екип от треньори, които работят с всички ученици в установена тенис програма.

От съществено значение е основният треньор да има гъвкавостта да посещава някои турнири или училищни мачове, за да гледа как техните играчи се състезават и да ги учи как да разузнават бъдещи опоненти. Знанието, придобито от наблюдението на техния ученик в състезание, е ключов фактор при определяне на прогреса на ученика и помага за оформянето на бъдещи планове за уроци.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Пол: Планът за развитие на играча, както е определен от треньора и играча, трябва да бъде проектиран така, че да има пик на играта на играча през 16-те и 18-те години. Играчът трябва да има завършена игра, която включва 2 или 3 големи оръжия и възходяща тенденция в представянето както на сингъл, така и на двойки.

Когато е възможно, възползвайте се от това да сте близо до колеж по време на турнир, като прекарате известно време в кампуса. В течение на 16-те и 18-те години младшите играчи имат възможността да посетят десетки колежи. Освен това присъствайте на възможно най-много колежански мачове.

Играчите и техните семейства трябва да обмислят фактори като: стила и философията на треньорите по тенис, други играчи в отбора, брой опитни играчи, на кое място ще играе детето ви и т.н. Самият колеж трябва да бъде такъв, който играчът ще продължи да посещава дори ако не играят тенис или биха се радвали да останат, ако са имали контузия, сложила край на кариерата им.

И накрая, възползвайте се от подготовката и опита на вашия треньор в този процес, неговата мрежа от контакти в колежанския тенис и неговите успехи в помагането на други играчи да намерят идеалния колеж за тях.

Интервю с Анджела Уилсън

Анджела е главен треньор на университета в Синсинати. Тя е уникален родител, защото е треньор в колежа на отбора, в който играе дъщеря й Карли. Анджела идва от страхотно тенис семейство. Тя игра за университета в Индиана, докато сестра й Андреа участва във WTA Tour, записвайки победи над Мери Пиърс. По време на младшата кариера на дъщеря си, Анджела тренира Карли на корта, но полага усилия заедно с други треньори да я тренират индивидуално, доколкото е възможно.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Анджела: Такъв, който подкрепя и обича да шофира, защото се пътува много. Един, който е безкористен. Родител, който няма собствен дневен ред. Такъв, който показва много любов.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Анджела: Насърчавайте ежедневно, а не когато е удобно. Тенисът е спорт, в който трудно се успява. Трябва да удряте много топки. Някои дни са добри. Някои дни не са толкова добри. Перфектният тенис родител е винаги там и може да разпознае кога е необходима почивка, за да помогне на гледната точка на играча. Намирането на добра група играчи, към която играчът да принадлежи, също е важно, тъй като го прави по-малко индивидуалист и с повече усещане за отбор.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Анджела: Има две крайности: Родителите са твърде ангажирани и родителите не са достатъчно ангажирани. Виждал съм и двете и всъщност бих предпочела прекалено ангажирания родител. Поне детето знае, че родителят го е грижа и има шанс. Добрите треньори могат да помогнат за обучението на прекалено ревностния родител.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Анджела: Уважението е изключително важно. Играчът трябва да уважава треньора и да му се наслаждава, а родителите трябва да уважават треньора и времето на треньора. След това треньорът може да ръководи, натиска, преподава и се забавлява. Треньорът да е малко глупав на моменти е хубаво нещо.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Анджела: Начинът, по който е настроена системата – трябва да играеш турнири и да печелиш. Tennisrecruiting.net е това, което треньорите използват в момента. Вярвам, че колежанският тенис е черешката на тортата. Има място и ниво за всеки да играе колежански тенис. Играчите и родителите трябва да разберат нивото на играча и да започнат да се опитват да намерят правилните колежански програми за играча в младша възраст.

Интервю с Кара Хаас

Кара е майката на Джаред Дънмон. Джаред игра номер 1 за гимназиалния си отбор и играеше клубен тенис за университета Дюк. Той беше носител на стипендията Goldwater за математика, наука и инженерство. Най-забележителното е, че Джаред току-що получи престижната стипендия на Роудс и в момента учи в Оксфорд. Неговият фокус са възобновяемите енергийни източници.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Кара: Има толкова различни „Перфектни“ тенис родители, колкото и различни личности на тенисистите. Целта на тенис родителя трябва да бъде да подкрепя детето си в израстването и постигането на отлични резултати като спортист, ученик и човешко същество. Перфектният тенис родител помни, че тенисът е състезание, но че трябва да се отдава по-голямо значение на това как един млад спортист играе и се развива. Победата не е всичко.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Кара: Не забравяйте, че ако превърнете който и да е спорт в скучна работа, повечето млади спортисти няма да могат да играят с мотивация и успех. Говорете с вашия играч за това, от което той се нуждаe. Не толерирайте неприемливо поведение от детето си на корта, което не бихте приели извън корта… и със сигурност избягвайте да демонстрирате това поведение като родител. Спортсменството е важно преди всичко. Също така е важно да запомните, че тенисът може и трябва да преподава основни идеи като самоконтрол, постоянство, стратегия, етика и мотивация, които могат да бъдат от полза за играча в много други аспекти от живота.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Кара: Виждала съм родители, които се обвързват с постиженията на тенисиста, както и такива, които се фокусират върху резултата твърде много. В тази ситуация играчът измерва стойността си и отношенията си с родителите си по това дали печели мачове или не. Млади тенисисти, които развиват самооценката си върху неща, зависими не само от тях (побеждаване), могат да се окажат в много трудна ситуация по време на моменти, когато може да не печелят толкова, колкото биха искали те (или техните родители).

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Кара: Задайте очаквания за комуникация и резултати, за които играчът, родителите и треньорът са съгласни. Ако има разминаване (различни гледни точки на треньора и родителите), то не трябва да поставя играча по средата.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Кара: Не всички играчи ще бъдат, могат да бъдат или трябва да бъдат Дивизия I или професионални играчи. Балансирайте училище, работа и спорт логично. Тенисът на клубно ниво в много училища от Дивизия I е много голямо предизвикателство в спортно отношение. Това е добър вариант за тези, които желаят да продължат да играят, но същевременно да следват строг учебен курс.

Интервю с Шийла Банди

Шийла има 3 момчета, всички от които играят тенис в дивизия I. Патрик започва в университета на Кентъки и се прехвърля в университета Ксавие. Двете й по-малки момчета, Райън и Шон, са близнаци. Райън играе в Нотр Дам, докато Шон е в Дейтънския университет.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Шийла: Няма такъв. Отглеждането на млада тенис звезда е пътешествие на върхове и падения, успехи и разочарования. Мисля, че добър тенис родител е този, чието дете знае, че е обичано, независимо от представянето му на корта. Ако спечели, кажете му, че е свършил добра работа. Ако загуби, кажете му че се е постарал и го изведете на сладолед!

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Шийла: Винаги се дръж по най-добрия начин. Тенис общността е много малка (имам предвид в национален мащаб). Всички знаят кои са най-успешните юноши и знаят кои са родителите им. Репутациите се формират бързо и са склонни да се задържат.

Играчите… играйте честно. Играчите, които мамят, кога топката е в аут, развиват репутация, която е трудна за разклащане. Може все още да е с вас в колежа.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Шийла: Да мислиш, че детето ти е рок звезда, запътила се към професионалния тур. Това е изключително рядко, очевидно. Виждал съм няколко родители, които правят това свой свят, а след това детето им дори не прави стъпка към колеж. Отделете време за почивка и семейството, за да не съжалявате по-късно.

Избягвайте да се намесвате в мачовете на детето си. Той или тя ще научи много важни житейски умения за решаване на проблеми на корта, които ще му служат добре в живота. Родителите, които се намесват, изглеждат глупави и засрамват детето си.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Шийла: Стой настрана. Ако имате треньор, когото уважавате и имате доверие на детето си, отдръпнете се и го оставете да си върши работата.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Шийла: Използвайте таланта си, който да ви помогне да влезете в най-добрата академична програма, а не в най-конкурентната тенис програма. Проверете историята на трансферите, защото високата честота на трансфери е лош знак. Изберете училище, което бихте искали да посещавате, дори и да не играете тенис. Поддържайте високите си оценки, защото има много повече пари за академични стипендии, отколкото за спортни… особено ако имате момчета!

Интервю с Джейн Фриц

Джейн е майката на Джоуи Фриц. Джоуи беше сред 25-те най-добри национални юноши, първи избор от списъка с кандидати за колеж и най-переспективния, която някога е изпращал писмо за кандидатстване до Дивизия III университет (Амхърст). В Амхърст Джоуи спечели Националния шампионат през първата си година.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Джейн: Няма перфектни тенис родители. Да бъдеш добър тенис родител не е по-различно от това да си добър родител. Начинът, по който участвате в тениса на детето си, е същият като участието ви в училищната работа и всички други извънкласни дейности. Ролята на родителя е да запознае децата си с широка гама от житейски предложения, да ги насърчи да поемат рискове, да работят упорито, да бъдат мили, да проявяват голяма почтеност и да се наслаждават на пътуването. Когато имате дете, което се наслаждава на играта, вие продължавате с ролята си на предлагане на възможност и подкрепа и се опитайте да запомните, че това е тяхното представяне, тяхната победа и тяхната загуба. С нарастващата им независимост в училище идва и нарастващата им независимост на корта. Те притежават процеса, като опаковат собствената си чанта за тенис, носят отговорност за правилното хранене в точното време, хидратиране, организиране на загряване и разрешаване на конфликти. „Перфектният“ тенис родител все повече позволява на детето си да се ориентира във всеки аспект на играта. Единственият съвет, който някога давам на родителите, докато децата им играят мачове, пътуват и тренират, е „ДА СЕ ОПИТАТ ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ ТВЪРДЕ МНОГО“.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Джейн: Ако отглеждате млада тенис звезда, вероятно детето ви обича играта. Да обичаш играта винаги е най-важното. Положителната нагласа и доброто спортно поведение са задължителни за любовта към играта – както за детето, така и за родителя.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Джейн: Като родител трябва да помня, че не става въпрос за мен, а за опита и страстта на детето ми. Виждал съм толкова много родители да влизат остро на децата си веднага след тежка загуба и да ги укоряват за всичко, което са направили грешно. Оставете горкото дете да се самосъжали за малко и след това го оставете да дойде при вас, когато е готово. Подчертайте нещата, които то е изпълнило добре.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Джейн: Взаимоотношенията с треньорите бяха много специални за нашето дете, както през цялото начално/основно/средно училище, така и на ниво колеж. Отново, тази връзка е предимно на вашето дете… не на родителите.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Джейн: Нашето семейство може да гледа на колежанските цели по различен начин от другите играчи, които се целят в ниво D1. Ученето винаги е било на първо място и Джоуи имаше късмета да може да отиде в висша академична/тенис школа от Дивизия 3, където има възможността да играе за националния шампионат. Наистина трябва да познавате способностите на детето си и какво му носи радост в играта, защото ангажираността скача значително в колежа. Следвайте инстинктите си.

Интервю със семейство Сафдари

Сафдари имат 3 талантливи деца, всичките момичета. Най-възрастната, Нида, беше на квалификации за националния и отива във Вандербилт да учи медицина. Комал, средното дете, играе в Сиракуза и е записала победи във WTA. Мехвиш, най-малката, беше единственото дете, което играеше много състезателно на възраст под 12 години и беше топ 20 национален играч и спечели държавни титли в тениса за момичета в гимназията както в първата, така и във втората си година.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Сафдари: Перфектният тенис родител трябва да осигури най-добрите възможности за детето си, позволявайки на детето да полира способностите си. Те трябва да насърчават детето си, но не и да го карат да прави неща, които не искат за себе си. Независимо дали детето печели или губи, запазете спокойствие и подкрепа. Също така е най-добре да не разстройвате другия играч и/или родителите му, когато става въпрос за състезание.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Сафдари: Предоставянето на ранно частно обучение на вашето дете от квалифициран треньор е от решаващо значение, защото създаването на добра основа е ключово. Не искате детето ви да бъде научено на грешни техники и да трябва да коригира лошите си навици, когато порасне.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Сафдари: Иска ми се да можехме да започнем частни тренировки по-рано, защото индивидуалното време позволява на детето ви да получи необходимото внимание, за да подобри техниката на детето.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Сафдари: Родители, които не са професионалисти в тениса, никога не могат да бъдат треньори. Треньорът не трябва да критикува загубата на своя ученик, защото треньорът е много влиятелен в изграждането на увереността на играча. Родителите трябва да учат детето на морал за цял живот, но е важно да оставите обучението на треньорите. Родителите могат да дадат своята обратна връзка, но в крайна сметка трябва да се доверят на това, което треньорът има да каже.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Сафдари: Възможността да се започне тенис в колежа зависи изцяло от детето и трябва да се прави само ако детето наистина иска да играе. Когато избирате колеж, е важно да имате предвид академичните цели и способностите на детето. Учението винаги е основна грижа.

Интервю с Джоел Белски

Джоел е баща на Джени Белски, настояща студентка по медицина в университета в Охайо и единствено дете. Джени посещава университета в Толедо с пълна стипендия и е един от най-печелившите играчи в историята на Rocket.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Джоел: Перфектният тенис родител подкрепя, но не е властен. Те оставят детето си първо да се наслаждава на спорта, а след това да мислят дали да стане звезда. Също така, нека имат нормален живот, да не е само тенис.

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Джоел: Не ги натискайте и говорете истината. Обсъдете доброто и лошото по положителен начин.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Джоел: Исках да отида при нея веднага след края на мача, особено след загуба, но не трябваше. Дайте им същото пространство, ако спечелят или загубят мач.

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Джоел: Родителят трябва да уважава съвета на треньора. Той е експертът. Не бъдете родител-треньор.

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Джоел: Напомнете им през първата или втората година в гимназията, че тенисът зависи от тях, но ако искат да имат избор, трябва да се подготвят. По този начин “да или не” е техен избор.

Интервю с Крис Ласки

Самата Крис е играла колежански тенис в университета Purdue и е майка на шест деца! Най-голямата й, Кари, играе във Военноморската академия, докато дъщеря й, Мередит, е шампион на Средния Запад и е национален състезател.

ПТР: Кой е перфектният тенис родител?

Крис: Човек, който винаги помни, че това е игра! Крайната цел при всеки мач трябва да бъде специално качествено време за гледане на представянето на вашия син или дъщеря. Има родители на деца със специални нужди, които биха дали дясната си ръка, за да може детето им да се състезава в турнир! Всеки родител иска детето му да спечели, много от тях не успяват. Днес има натиск с точки, класиране и т.н., което води до много стрес, от който ние като родители трябва да ПРЕДПАЗВАМЕ децата си, а не да им напомняме „Карах те чак до Тимбукту, а ти загуби от НЕЯ?!?“

ПТР: Имате ли един основен съвет за родител, който отглежда млада тенис звезда?

Крис: Това е самотен, индивидуален спорт. Ранната работа върху взаимоотношенията (с други играчи, родители на играчи, треньор) е това, което поддържа интереса на детето. Най-голямата ми дъщеря се придържаше към това поради приятелството, което имаше с по-малките си братя и сестри, които играеха. Чувствам, че е благословия, когато игра при юношите и сега може да извлече предимствата на екипния опит в колежа. Това ме кара да искам да работя по-усърдно, за да улесня тези взаимоотношения с моя по-млад играч, така че тя да не изгори! Връзките, които моето 15-годишно дете има с децата от клиниката, са толкова важни за нея, защото те са едни от най-добрите й приятели.

ПТР: Споделете често срещани капани/грешки на тенис родителите?

Крис: Моят проблем беше нуждата ми да анализирам мача непосредствено след него, за да може да извлека грешките и да се научи играча от тях. Но детето има нужда от почивка и подкрепяща прегръдка след тежък мач повече от съвети за форхенд или сервис. Това ще направи разговора след мача много по-добър!

ПТР: Съвети за отношенията с треньора?

Крис: Намерете добър такъв колкото се може по-рано

ПТР: Имате ли съвет за целите и идеи за влизане в колеж?

Крис: След като бях благословена с повече от един младши играч, виждам ползите от това, че моят по-млад младши играч вижда колежанския отбор на по-големия си брат или сестра в действие. Това е толкова различно от юношите и в крайна сметка това е, за което работят. При юношите често се нуждаете от напомняния защо отивате на тренировка, когато приятелите се мотаят след училище. Включването на неофициално посещение в колеж, докато сте на турнир, може да бъде преживяване, което вдъхновява и напомня на играча за какво работи!

Резюме на някои ключови точки от някои от най-добрите родители в света

Кой е перфектният тенис родител (ПТР)?

1. ПТР е РОДИТЕЛ, а не тенис родител.

2. Уверява се, че детето избира да играе и да се състезава и това не е избор на родителя.

3. ПТР набляга на развитието пред резултатите.

4. Този родител разбира, че животът извън тениса е много важен.

5. Това е родител, който непрекъснато става по-добър и се развива.

Често срещани капани/грешки на тенис родителите:

1. Изиграване пред детето на картата с финансовата жертва и създаване на ненужен натиск.

2. Критикуване на тениса на детето (особено веднага след мач).

3. Играе само тенис в ранна възраст и пренебрегва социалната и физическата стойност на заниманието с други спортове.

4. Фокусиране върху резултатите твърде много преди по-големите възрастови групи.

5. Не се доверявате достатъчно на добрите треньори.

Съвети за отношенията с треньора:

1. Оставете треньора да бъде треньор.

2. Добрият треньор разбира, че всяко дете е различно.

3. Имайте Лидер за развитие, който е основният треньор и е диригент на плана и тенис решенията.

4. Едно дете може да получи същата информация по различен начин от треньор, отколкото от родител.

5. Намерете добър колкото се може по-рано.

Топ съвети за отглеждане на тенис звезда:

1. Не се опитвайте да отгледате звезда, а се опитайте да отгледате страхотен млад човек.

2. Не правете драми от загуба на мач и бъдете „ОК“ с това.

3. Накарайте детето да играе и в собствената си възрастова група, вместо да играе през цялото време с по-големи. Това ще ги научи да се справят добре с напрежението.

4. Организирайте страхотно индивидуално обучение в ранните години на развитие (6-14).

5. Наблегнете на процеса, а не на резултатите.

Поставяне на цели и идеи за влизане в колеж:

1. Попитайте детето си за неговите цели.

2. Бъдете реалисти.

3. Връзката с треньора в колежа е важна, така че го опознайте.

4. Посещавайте колежи, когато имате турнири на такива места.

5. Академиците бяха основна част от уравнението на колежа за всеки интервюиран треньор и родител.

Глава 8 Епилог: Писма от децата

Много просто, да си родител е трудно. Това е и едно от най-забавните и възнаграждаващи пътувания в живота. Да си спортен родител е още по-трудно, защото е много трудно да намериш перфектния баланс между стимулирането на детето и спазването на градивна дистанция, докато намира пътя.

Според мен родителството в тениса може дори да е по-трудно от родителството в много други спортове. Първо, детето често е в среда един на един, където трябва да се справи с много неща само. Това е трудно за гледане като родител. Второ, играта включва много техника и е един от малкото спортове у нас с дълга традиция в наемането на професионални треньори. Отнема много време, за да изградите връзка с треньора и да знаете на кого да се доверите. И накрая, графикът и пътуването отнемат много време, може би дори повече от много други спортове. Всички тези фактори могат да направят много трудно да бъдеш родител на изгряваща тенис звезда.

В реалния свят няма такова нещо като перфектен тенис родител. В страната на тенис утопията обаче има. Перфектният тенис родител подкрепя, докато е критичен, не се намесва, но е взискателен, гледа отстрани, но присъства. Най-важното е, че този родител винаги се опитва да стане по-добър чрез учене и има за цел да създаде независимо и решаващо проблеми дете.

Децата гледат на родителите си повече от всеки друг човек в живота си. Големите треньори осъзнават това и се опитват да насърчат тази връзка. Треньорите и учителите често се смятат като следващия важен човек в живота на детето. Страхотните родители също се опитват да насърчават това.

За да се оправят и двете отношения, всички страни просто трябва да знаят своята роля. Опитайте се да изложите тези философии в началото на взаимоотношенията с треньора и периодично преглеждайте ролята на всеки.

Бих искал да завърша с малко вдъхновение от някои от нашите деца, всичките на 12 и са играчи от националния турнир. Ето за страхотното тенис родителство!

Защо ОБИЧАМ ТЕНИС (гледната точка на детето)

„ОБИЧАМ ТЕНИС, защото имам много страхотни приятели, които играят.“ – Кевин

„ОБИЧАМ ТЕНИС заради всички турнири, на които пътувам с баща ми. Мотаем се и ходим на кино във всеки един. Това е наша традиция.” – Аманда

„ОБИЧАМ ТЕНИС, защото се чувствам уникален, знам, че съм добър и се гордея с това.“ – Джулия

„ОБИЧАМ ТЕНИС, защото съм играл през целия си живот. Никога няма да забравя, когато бях на 3 години и баща ми игра на улицата с мен за първи път.” – Емили

„ОБИЧАМ ТЕНИС, защото излизаме извън града, вечеряме и ходим на нови места.”- Алекс

„ОБИЧАМ ТЕНИС, защото ми помага в реалния свят. Уча се от моите родители и треньори да мисля за тениса като моето бъдеще и това ми помага в ежедневните неща.” – Мишел

За автора Матт Дектас, JD

Матт преподава тенис през последните двадесет години. Той е съосновател на EX Academy заедно с Крейг Бойнтън, настоящ треньор в ATP. През последните единадесет години в академията той е създал стотици колежански играчи и над четири милиона долара в колежански стипендии.

Матт е написал множество статии на национално ниво и е говорил на Световната конференция по тенис. Матт е USPTA Professional 1 и USTA High Performance Certified Coach. Завършва Юридическия колеж на Университета в Синсинати през 2002 г., но продължава да преподава тенис, защото това е нещото, което той наистина обича да прави.