Какво е тенис лакът?

Латералният епикондилит (тенис лакът) е болезнено състояние на външната част на ръката, повтарящо се през известен период от време. Възпаленото сухожилие може да се дължи на редица причини и заболявания като травми, повтарящи се микротравми, продължителни неестествени физически натоварвания и други.

Топ 5 причини за появата на тенис лакът

Най-честите причини за появата на тенис лакът при игра са:

  1. Тежка ракета
  2. Твърде голям грип
  3. Твърд кордаж или високи килограми на наплитане на ракетата
  4. Нездравословна техника на изпълнение на ударите
  5. Излишно силно стискане на грипа при продължителна игра

Симптомите могат да бъдат болка или парене от външната страна на лакътя, слабост на хвата и понякога болка в лакътя през нощта.

За колко време минава тенис лакътя?

Обикновено терапията е екипен процес между пациент, доктор и физиотерпевт. Диагнозата трябва да се постави от специалист. Можете и сами да си тествате ръката при болка, както демонстрира рехабилитаторът Младен Попов:

Лечение

Когато болката е силна обикновено е нужно да се използват противовъзпалителни средства и да се елиминират движенията, които я причиняват. При тенис лакът лечението почти винаги е консервативно и изисква почивка и търпение. При спазване на препоръките за лечение и почивка на ръката болката преминава за период от 4 до 10 седмици.

Използването на физиотерапевтични терапии се е доказало като един от най-ефикасните методи за лечение на тенис лакът. Могат да се приложат ултразвук, лазерна терапия или ударновълновата терапия (shock wave therapy).

Когато лечението не дава резултат, локално се прилагат кортикостероидни инжекции с цел краткосрочно туширане на възпалителния процес. Въпреки, че материалът е базиран на информация от NHS UK, съветваме Ви да се консултирате с лекар за диагностика и противопоказания при различните методи на лечение.