Когато тенисът е екипна игра

Тенис двойките

Тенисът погрешно е смятан за индивидуален спорт. Всеки професионален играч е обграден от екип – семейство, кондиционен специалист, физиотерапевт, треньори, спаринг партньор и т.н. А в играта по двойки изборът на подходящ партньор е много важен.

Двойковата игра е очевиден пример за екипна работа и колко важна е комуникацията. Доверието в тима се гради с години. Да чувстваш следващия ход на партньора е безценно разбира се, но без система за подсказки е невъзможно да се играе на високо ниво.

Най-лесният начин да обсъдите намеренията си за следващото разиграване е в тих разговор. Играчите често го правят на основна линия, прикривайки устата си. Когато няма време за това (втори сервис или вече са се подредили за начало на точката), се използват сигнали с ръка.

Сигнали на сервиращия отбор

Накратко човекът на мрежата предлага с ръка зад гърба си a) посока на сервиса и b) указва своето поведение след ретура отсреща. Сервиращият се съгласява или отхвърля предложението на глас.

Посока на сервиса (при сервис в дюс диагонала)

Сервис в тялото

Сервис в тялото. Много често използван сервис при агресивен тенисист на ретур.

Широк сервис

Широк сервис. Обикновено слайс.

Сервис на Т-то

Сервис на Т-то.

Сервис в тялото на бекхенд

Сервис в тялото на бекхенда на съперника.

Сервис в тялото на форхенд

Сервис в тялото на форхенд.

Намерение на тенисиста на мрежата след ретура

Ще си стоя на мястото

Ще си стоя на мястото.

Ще пресека ретура по диагонал

Ще пресека и трябва да си сменим половините

Ще се пробвам да пресека

Ще се пробвам да пресека при удобен ретур – без смяна на местата. Това е най-често прилаганата тактика.

Ориентацията е ключът

За разлика от играта на сингъл, двойковите мачове изключително много зависят от позиционирането и ориентацията на тенисистите. Тук факторите за мигновен анализ са повече (партньор, двама съперника, по-голям корт). Способностите да се смели тази информация в подсъзнанието и да вземеш решение в рамките на стотна от секундата отличават двойковият играч от сингълиста.

В някои академии отвъд океана използват технологията Neurotracker за развитие на уменията за ориентация. Опитайте да следите 4-те сфери за 8-10 секунди на този екран (старт и стоп с произволен клавиш, стрелките наляво и надясно забавят или ускоряват темпото). След това опитайте да го направите, тупкайки топка с ракета пред компютъра.

Успех!

Цветан Цветанов

Треньор Бургас