Тенис 10

Тенис тренировки в група

  1. Игра по двойки: тенисът на корт е спорт на два типа умения – посрещане на топката (чувство за топка) и изпращане (удар) на топката. Затова често игрите и упражненията изискват две деца.
  2. Използване на екипировка: гумените кръгчета, жълтите линии и цветните конуси са задължителна част от урока. Кръгчетата показват място, където топката трябва да тупне, линиите обикновено очертават зони за действие, а конусите формират път или тунел за топката/играча.
  3. Тактиката преди техниката: в тенис 10 преди да учим форхенд и бекхенд, винаги сме готови да отговорим на въпроса “защо го правим така?”. За нас е важно детето да може да направи серия от търкаляне на топката, хвърляния или удари, преди да знае как се нарича това движение. Още от първия урок.
  4. Събирането на топки: опитваме се да разнообразим тази досадна работа с личен пример от треньора, превръщане на събирането в екипна работа с роли и дори игри. Треньорът използва времето за подготовка на следващата игра или упражнение.
  5. Отворени въпроси в края на урока: треньорът понякога ще пита какво са запомнили децата от днешния урок. Най-често въпросите и отговорите ще са от тактическо естество.
  6. Вземане на решения: тенисът е спорт, при който се оценяват ситуации и се вземат решения. За най-малките (червено ниво) решенията са тип да/не, оранжевите групи обикновено могат да анализират размерите на корта и да избират между 3 решения, а по-големите деца (ниво зелено и жълто) вземат сложни решения според игровата ситуация и действията на съперника.
  7. Повтаряме някои упражнения и игри: тренировъчната сесия е разнообразна, но по-трудните упражнения понякога се повтарят, така че децата да почувстват прогрес.
  8. Превръщане на тренировката в игра: за нас е важно детето да преживее както успехите, така и провалите в спорта. Почти винаги дейностите на корта преминават под формата на състезание, ролеви игри, кооперативни активности, решаване на пъзел/задача или откривателство. Това е ТЕНИС 10.
  9. Ясни правила: например очертания на зоната за игра, или наказания за хвърлена ракета…
  10. Спортсменстко държание: окуражаваме честността, поздравленията между съперниците след състезателна игра, а също така и благодарностите. Първо питаме “с какво се справи най-добре” и “какво можеш да подобриш” и чак тогава за резултата, когато емоцията вече е отшумяла.

Видео

YouTube player
Цветан Цветанов

Треньор Бургас