Размери на тенис корт

Тенис корт размери

Когато се захващате със задача като проектиране на тенис корт, трябва да се уверите, че разполагате със свободна площ с необходимия размер.

  1. Основното изискване е разположението на късата страна на корта от изток на запад. Това е необходимо, така че по време на игра слънцето да не заслепява очите на играчите през по-голямата част от деня.
  2. Следните размери на тенис корта са официално признати от Международната тенис федерация: ширината на корта е 10,97 м, а дължината, съответно е 23,77 м).
  3. Има някои видове кортове, които изискват по-малка площ за изграждане – начинаещите и децата могат да играят на намален размер кортове 16×32 m и 17×34 m.
  4. Ширината на основната линия трябва да бъде 10 см, а на останалите – 5 см.
  5. Наклонът на терена трябва да е между 0.6 и 1.2%

Ако вече сте замислили такава сериозна инвестиция, експертите съветват незабавно да изградите пълноценен тенис корт.

Допълнителни елементи

За да превърнете готовия обект в истински тенис корт, ви трябват още няколко детайла.

Нужни са мрежа, ограда и лампи за осветяване на тенис корта.

Мрежата за тенис трябва да бъде направена от найлон, оптималните размери на мрежата са: ширина – 12,8 м, височина – 1,06 м. За стабилност и опън на мрежата е препоръчително да поставите метален кабел в горния ръб.

Оградата за тенис корт има няколко функционални цели. Тя предотвратява излитането на топките извън границите на площадката, ограничава поривите на вятъра и улеснява следенето на топката на по-тъмен фон на оградата.

За да построите ограда, ще ви е необходима мрежа и метални или дървени стълбове с дължина до 4 метра. Стълбовете се бетонират на дълбочина 1 м. За по-голяма изолация на корта могат да се засадят увивни растения покрай оградата.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас, тел 0888232397