Размери на тенис корт

Тенис корт размери

Когато се захващате със задача като проектиране на тенис корт, трябва да се уверите, че разполагате със свободна площ с необходимия размер.

  1. Основното изискване е разположението на късата страна на корта от изток на запад. Това е необходимо, така че по време на игра слънцето да не заслепява очите на играчите през по-голямата част от деня.
  2. Следните размери на тенис корта са официално признати от Международната тенис федерация: ширината на корта е 10,97 м, а дължината, съответно е 23,77 м).
  3. Има някои видове кортове, които изискват по-малка площ за изграждане – начинаещите и децата могат да играят на намален размер кортове 16×32 m и 17×34 m.
  4. Ширината на основната линия трябва да бъде 10 см, а на останалите – 5 см.
  5. Наклонът на терена трябва да е между 0.6 и 1.2%

Ако вече сте замислили такава сериозна инвестиция, експертите съветват незабавно да изградите пълноценен тенис корт.

Допълнителни елементи

За да превърнете готовия обект в истински тенис корт, ви трябват още няколко детайла.

Нужни са мрежа, ограда и лампи за осветяване на тенис корта.

Мрежата за тенис трябва да бъде направена от найлон, оптималните размери на мрежата са: ширина – 12,8 м, височина – 1,06 м. За стабилност и опън на мрежата е препоръчително да поставите метален кабел в горния ръб.

Оградата за тенис корт има няколко функционални цели. Тя предотвратява излитането на топките извън границите на площадката, ограничава поривите на вятъра и улеснява следенето на топката на по-тъмен фон на оградата.

За да построите ограда, ще ви е необходима мрежа и метални или дървени стълбове с дължина до 4 метра. Стълбовете се бетонират на дълбочина 1 м. За по-голяма изолация на корта могат да се засадят увивни растения покрай оградата.

Изграждане на тенис корт цена

Колко ще ви струва да направите тенис корт много зависи от цената на земята и типа на избраната настилка:

  • бетон 25000 – 35000 евро
  • изкуствена трева 30000-40000 евро
  • клей 30000 – 40000 евро

Поддръжката на игрището също е перо в годишния бюджет, като клей корта изисква най-много грижи (труд и вода). При бетонните настилки и синтетичната трева се налага пребоядисване или подмяна на тревата на около 5 години.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас