3 причини детето да учи топспин рано

Професионалните тенисисти използват топспин

Дори да не сме специалисти в играта, често чуваме от коментаторите на тенис турнирите терминът топспин. Специфичното за тенис ударите горно въртене на топката (най-често при игра от основна линия) е задължителен елемент за всеки състезател. Постоянството в ударите е пряко свързано с умението да завъртим топката от форхенд или бекхенд.

Преди да изброим основните причини за ранно развитие на топспин в ударите на детето, нека разгледаме диаграмата по-горе със статистика от ATP през 2018. Поздравления за феновете на Гаске и Беретини – те са едноличните шампиони съответно в бекхенд и форхенд категориите. Данийл Медведев от друга страна е доста “плосък” тенисист и това изобщо не му пречи.

Прави впечатление, че едноръкият бекхенд доминира при топспин мастърите, което е едно от малкото му предимства. Григор Димитров и Циципас (които ще играят в първи кръг във Виена) са с доста еднакви показатели според тази графика. При форхенд освен изненадата, че някой изобщо е способен да бие Рафа Надал, ще отбележим ефективността на “модерния” форхенд на Беретини, Джак Сок и Кокинакис в генерирането на спин.

Защо топспинът е толкова важен?

  • Силното въртене на топката променя траекторията и в наша полза
    Ударите от основна линия изпращат топката нагоре (в началото). Когато липсва топспин, често резултатът от желанието да ударим силно е топка в аут по дължина. Горното въртене на силния форхенд или бекхенд предизвиква т.нар. Магнус ефект, при който топката се “свлича” рязко надолу преди да тупне.
  • Принуждава опонента да удря извън комфортната си зона
    Когато играеш срещу съперник с умения да удря с топспин, разбираш, че е трудно да се нагласиш за удобен контакт. Особено на клей корт. Силното въртене предизвиква отскок по-висок от нормалното, а също така и преценката за скорост на топката е затруднена (усещане за забързване след отскока).
  • По-малко грешки в мрежата
    Друго голямо предимство на играта с топспин е височината, на която топката прелита над мрежата. Добре завъртяният удар от основна линия е съвсем нормално да мине на метър, метър и половина над филето на мрежата когато търсим дълбочина.

При децата една от причините да използваме оранжеви (всъщност те са оранжево-зелени) топки е по-лесно да се вижда въртенето им. Когато в тренировка работим над технически елемент, е много важно детето да усети резултата от удара, а не да чака мнението на треньора. Също така в тази ранна възраст (8-9г) е нужно децата да възпитат контакт с топката с подходящ за топспин ъгъл на ракетата.

Добре е да се избягват термини като “четкане” и “водене”, защото те могат да бъдат неправилно възприети и да причинят прекомерна употреба на китката или забавяне на замаха.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас