Как тренираме твоето дете?

Един от най-успешните модели за структурирано техническо обучение и оценяване и подготовка за тенис турнири е “5Rs”. Валидна е за всички удари (форхенд, бекхенд, волета и т.н.). Цикличната система Ready – Read – React – Racket – Recover позволява на треньора да фокусира тенис уроците и вниманието на детето върху определена фаза в подготовката и/или изпълнението.

Техника

ReadyReadReactRacketRecover

Ready – Атлетична стойка и сплит стъпка. Реакцията на тенисиста спрямо действията на съперника зависи от баланса и навременното стартиране в подходяща посока. С тежест, изнесена на предната част на ходилата и широко стъпили крака, състезателят отскача/пропада и избира посока на тръгване в момента на приземяване.

Read – Прочитане на удара на съперника, завъртане на раменете и подходящ хват. Действията на опонента биват оценявани, при което тенисистът взема решение, подготвя раменете и хвата за следващия удар.

React – Игра с крака, нагласяне за удар. Навременно позициониране към топката чрез специфичен ритъм и спринт на къси разстояния.

Racket – Път, ъгъл и скорост на ракетата. Замах, контакт и завършване на удара в баланс. Изграждане на кинетична верига. Характеристиките на топката, като скорост, височина, дълбочина, посока и спин, са следствие на действията на тенисиста в тази фаза.

Recover – Възстановяване на баланс и заемане на позиция в геометричния център на опциите на съперника

Всяка една групова или индивидуална тренировка се планира, оценява и записва от треньора в профила на детето. Информацията се използва за определяне на нивото на развитие и планиране на следващия урок.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас