Кратка история на тениса

Кратка История На Тениса

Тенисът води началото си от 12-ти век във Франция, където игра с името jeu de paume, се играе чрез удряне на топка с длан. Играта се развива през вековете и до края на 19 век се появява модерната версия на тениса, която се играе с ракети.

Първият голям турнир по тенис, първенството на Уимбълдън, се провежда през 1877 г. Играта бързо набира популярност и се основават четирите турнира от Големия шлем, Уимбълдън, Откритото първенство на САЩ, Откритото първенство на Франция и Откритото първенство на Австралия.

Основните правила на тениса са относително прости. Играта се играе на правоъгълен корт с мрежа, която го разделя наполовина. Целта на играта е да ударите топката над мрежата и в противниковата страна на игрището по такъв начин, че противникът да не може да я върне.

Всяка игра започва със сервис, който се изпълнява зад основната линия по диагонал. Сервиращият трябва да удари топката над мрежата и в полето за сервис на противника. След подаването, играчите удрят топката в другото поле, докато някой не успее да я върне или я удари извън границите на корта.

Тенисът днес

Има няколко организации по света, които развиват играта. Най-известната от тези организации е Международната федерация по тенис (ITF). ITF е ръководният орган за тенис и отговаря за организирането и популяризирането на спорта на международно ниво. ITF пряко работи с организаторите на четирите турнира от Големия шлем (Уимбълдън, US Open, French Open и Australian Open), както и Купа Дейвис и Фед Къп.

Друга голяма организация в тениса е ATP (Асоциацията на професионалистите по тенис), която управлява професионалната тенис верига за мъже. ATP Tour включва турнирите ATP Tour Masters 1000, ATP Tour 500 и ATP Tour 250.

Женската тенис асоциация (WTA) отговаря за женския професионален тенис кръг. Турнето на WTA включва турнирите WTA Premier, международните турнири на WTA и турнирите от серията WTA 125K.

Освен това има много национални и регионални тенис организации по света, които насърчават и развиват играта на масово ниво. Тези организации могат да включват национални федерации, регионални тенис асоциации и местни клубове. Всяка организация поддържа тенис ранглисти, които отразяват представянето на тенисистите през последната година.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас