Как да изберем детска ракета?

Детските тенис ракети са по-малки и по-леки, защото децата започват да тренират от около 5-6г възраст и физиката им не е укрепнала. Тренировките с неподходяща ракета могат да причинят придобиване на вредни технически навици, здравословни проблеми и дори контузии. С растежа на детето неизбежно идва и нуждата от смяна на ракетата с по-голяма и по-тежка. Тази статия ще Ви помогне да изберете правилния момент за новата детска ракета.

Смяна на ракетата твърде рано

Често техниката на детето се формира и от ракетата, с която играе. Прекалено голямата ракета променя замаха най-вече за форхенд и сервис, тъй като тези елементи се изпълняват с една ръка:

  • Тайминг – с по-тежка ракета детето ще закъснява с подготовката за удар и съответно контакт. Късният контакт с топката затруднява изпълнението на топспин удари от основна линия. Резултатът е плоска игра и дори нежелано подсичане на топката при форхенд.
  • Свиване на лакътя и прибиране на ръката при форхенд – дори да не изпъваме ръката докрай по време на контакт с топката, все пак прибраната до тялото ръка е крайност. Проблемът тук ще е в развитието на плавен мултисегментен форхенд в отворена кинетична верига, тъй като прибирането на ръката е доста упорит навик.

Как да изберем тенис ракета?

Детската ракета трябва да е удобна. Когато детето я хване нормално за игра с една ръка и я пусне да виси до крака си, до земята трябва да останат няколко см. Ориентировъчна таблица за размера на ракетата според възрастта и ръста на детето:

Подходящ размер ракета
ВъзрастРъст в смРакета
5-6г60-7019-21
6-7г70-9021-23
7-8г90-12023
8-10г120-13025
10-11г140-15026

Детски тенис ракети

На пазара има много богат избор на детски ракети. Съветът ни е да не избирате скъпи ракети, защото детето ще ги сменя с развитието си. Ако имате затруднения в избора, посъветвайте се с треньора си.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас