Тенис за деца – колко често?

Тенис уроци за деца

Общите препоръки на международната федерация по тенис на корт (ITF) към тенис клубовете за развитие на подрастващи тенисисти са:

  • 6-8 годишни деца:  2-3 тренировки седмично, всяка сесия не повече от 45 минути групови уроци, игри на мини-корт. 50% тенис, 50% други спортове като футбол, хандбал, баскетбол, плуване.
  • 9-11 години: едночасови тренировки 3-4 пъти на седмица. 70% тенис – 30% друг спорт.
  • 12-14 години: 2-3ч на ден, 4-5 пъти седмично групови тенис уроци + кондиционни тренировки
  • 15-16 години: 3-4ч тренировки на ден, 4-5 пъти седмично индивидуални занятия, групови тренировки и офп

Децата са твърде малки за организирани спортове преди навършване на 6 години. За тях е по-подходящо например плуването, скачане на батут или просто тичане – занимания без структуриран план, но полезни за физическото развитие.

Приблизителният брой турнири за година (сингъл и двойки) е: за средно напреднали играчи: 15 – 20, за изпреварващи връстниците в развитието си таланти: 20 – 25.  Почивката след турнир е 1-2 дни.

В нашите програми в Бургас се отнасяме с особено внимание към първите стъпки в развитието – стараем се забавлението да е преди всичко останало и подбираме подходяща екипировка (топки и тенис ракети) и игри според възрастта на децата. Уроците ни освен занимания с треньор включват и свободна игра, а също така и неформални турнири в тенис клуба.

Как треньорът организира урок по тенис в група?

Работата с група деца изисква добра структура и план на занятието. Треньорите разполагат с инструмент за генериране на план според уменията на всяко дете в групата (информация събирана в профила на децата). По този начин уроците максимално покриват текущите нужди в развитието на детето.

Примерен план на тренировка с 3 деца:

План урок по тенис Бургас

“Въоръжен” с информация за целите от конкретната програма и наблюденията си от последните три тренировки на всяко дете, треньорът е свободен да определи темата на занятието (четене на топката, хват и рамене или възстановяване на позиция) и вероятно да избере игрова ситуация “Сервиране и посрещане”.

Важен компонент за една качествена групова тренировка по тенис е плътността на упражненията. Тъй като треньорът може да обръща внимание само на едно дете в даден момент, останалите деца не бива да бездействат (или както често се случва – да чакат на опашка). Това е и причината тенис кортът да бъде разделен на тренировъчни зони, където децата изпълняват задачите си самостоятелно или по двойки.

Цветан Цветанов

Треньор Бургас, тел 0888232397